Zelf vloercoating aanbrengen? Dat kunt u!

Het aanbrengen van vloercoating wordt vaak uitbesteed, omdat het een erg moeilijke en specialistische klus lijkt. Maar als u handig bent en al ervaring heeft met schilderwerk, bijvoorbeeld aan wanden, deuren of kozijnen, kunt u relatief eenvoudig zelf vloercoating aanbrengen. In de basis verschilt vloercoating aanbrengen namelijk niet van ander schilderwerk. Dat betekent dus dat u ook zelf de vloer van uw woning, kantoorruimte, werkplaats of showroom kunt coaten.

Zelf vloercoating aanbrengen, de voorbereiding

Zelf vloercoating aanbrengen begint met een grondige voorbereiding van de vloer zelf. Oude verflagen moeten verwijderd worden en beschadigingen moeten gerepareerd worden. Ook dit is in principe niet veel ingewikkelder dan de voorbereidingen bij ander schilderwerk. Op onze website vindt u over elke voorbereidende stap uitgebreide informatie en deskundig advies. Na het verwijderen van de verflagen en het repareren van de beschadigingen maakt u de vloer vrij van vet en stof en kunt u eventueel eerst een primer of hechtlaag aanbrengen, dat is een soort grondverf die ervoor zorgt dat de vloercoating niet in de vloer gezogen wordt.

Zelf vloercoating aanbrengen: aan de slag!

Na alle voorbereidingen kunt u aan de slag met het aanbrengen van de vloercoating. Daarvoor moet u deze eerst mengen, aangezien de meeste vloercoatings uit twee componenten bestaan: de basisverf en de kunsthars die ervoor zorgt dat de vloer voorzien wordt van een harde, sterke en kras- en slijtvaste toplaag. Gaat u zelf vloercoating aanbrengen, dan kunt u dat het beste doen met een pluisvrije vachtroller. Voor de randen gebruikt u een kwast. De vloercoating moet in meerdere dunne lagen worden aangebracht voor het beste resultaat.

Na het aanbrengen van de vloercoating is het belangrijk hem goed te laten uitharden voordat u de vloer weer in gebruik neemt. In de meegeleverde gebruiksaanwijzing vindt u aanwijzingen over de uithardtijd van de vloercoating. Pas na het verstrijken van de aangegeven periode kunt u de vloer belasten. Belast u de gecoate vloer eerder, dan is de kans op beschadigingen groter.

Zelf vloercoating aanbrengen of laten doen?

Zelf vloercoating aanbrengen is zoals u ziet niet moeilijk, maar zeker gezien alle voorbereidingen is het vaak wel een tijdrovende klus. Neem er dus ruim de tijd voor. Grote vloeroppervlakken zijn niet moeilijker zelf te coaten dan kleine vloeren, maar kosten uiteraard nog meer tijd. Hebt u geen tijd om zelf de vloer te coaten, schakel dan een professional in.

Meer informatie over zelf vloercoating aanbrengen

Wilt u zelf een vloercoating aanbrengen, maar hebt u behoefte aan meer informatie en advies? Kijk dan eens rond op deze website. Naast de vele artikelen met tips en advies vindt u hier een stappenplan dat u helpt bij het kiezen van het juiste coatingproduct. Hebt u na het lezen van alle informatie nog vragen, of ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Deze experts in het aanbrengen van vloercoatings helpen u graag verder!