Polyester boot repareren met epoxy en glasweefsel

Polyester boot repareren met epoxy en glasweefsel
Geplaatst in: Bootreparatie

Je polyester boot repareren kun je gemakkelijk zelf doen met behulp van epoxy en glasweefsel. In ons handige stappenplan leggen wij je uit hoe! Bij Epoxywinkel.nl haal je bovendien alles in huis voor het repareren en onderhouden van je polyester boot!Benodigdheden


Aceton

✔ Schuurspons
✔ Schuurpapier (korrel 80, 120 en 320)
Epoxy hars
Epoxyplamuur
PU schuim
Glasweefsel
UV-bestendige bootlak
✔ Antifouling
✔ Biaxiaaltape
✔ Tape
✔ Pigment
Rollers
Kwasten
✔ Mengbekers
✔ Roerhoutjes
Handschoenen

 


Stappenplan: polyester boot met epoxy en glasweefsel repareren

 

Stap 1: Boot uit het water en laten drogen

 

Het allereerste wat je moet doen, is je polyester boot op de kant leggen. Zorg dat deze helemaal droog is. Heeft je boot een dubbele bodem? Controleer dan of daar nog water in staat. Meestal kun je dit via een stop weg laten lopen.

 

Stap 2: Maak de polyester boot schoon

 

Als de boot droog is, is het tijd om deze schoon te maken. Gebruik hiervoor water en een schoonmaakmiddel en schrob alles goed met een schuurspons. Ontvet het geheel met aceton.Stap 3: De boot schuren

 

Losse verfresten verwijder je vervolgens met een stuk schuurpapier met korrel 80 of 120.

Meer informatie over het schuren van een polyester boot vind je hier.

 

Stap 4: Polyester boot plamuren

 

Controleer de boot op scheurtjes en andere beschadigingen. Maak hierna alle gaatjes dicht met epoxyplamuur. Plamuren kun je het best doen met een plamuurmes.

Op zoek naar een uitgebreider stappenplan? Hier leggen we je uit hoe je een boot kan plamuren.Stap 5: Breng epoxy aan

 

De basis is klaar nu! Het is tijd om de eerste laag epoxy aan te brengen op je polyester boot. Meng deze eventueel op kleur met een pigment. De epoxy breng je aan met een roller. Blijf goed narollen om te voorkomen dat de epoxy gaat druipen.

Laat de eerste laag een beetje drogen. Als deze niet meer kleverig is, maar een vingerafdruk is wel nog zichtbaar, kun je het best de tweede laag aanbrengen.

Is de eerste laag al volledig uitgehard? Schuur deze dan eerst met korrel 120 en ontvet het geheel met aceton. Hierna kun je de tweede laag aanbrengen.

Breng als laatste nog een derde laag aan voor het beste resultaat.

 

Stap 6: Bodem van polyester boot schoonmaken en schuren

 

Draai de boot om. Nu kun je aan de slag met de bodem! Maak deze weer goed schoon, ontvet het geheel met aceton en schuur de bodem tot de oude verflagen eraf zijn.

 

Stap 7: Bodem verstevigen met biaxaaltape en glasweefsel

 

De bodem van je polyester boot kun je verstevigen met glasweefsel en epoxy. Dit noem je lamineren en doe je in de lengterichting. Gebruik hiervoor eerst een aantal stroken biaxaaltape. Maak de romp nat met epoxy en breng dan de eerste strook aan. Dip je kwast in de epoxy en stempel de coating op de strook tot deze bijna transparant is. Als je een aantal lagen hebt aangebracht, doe je hetzelfde met de stroken glasweefsel.

Zorg dat het weefsel goed aansluit op de romp en de contouren van de boot volgt. Met je handen kun je het vlak drukken.

Het kan zijn er er op sommige plekjes nog een beetje lucht onder het laminaat blijft zitten. Als het helemaal is uitgehard, schuur je het laminaat een beetje open en kun je de gaatjes plamuren.

Laat elke strook glasweefsel telkens uitharden en schuur het oppervlak weer op voordat je een volgende laag aanbrengt.

 

Stap 8: Breng bootlak aan

 

Nu alles goed is uitgehard, kun je aan de slag met bootlak. Breng de lak aan met een veloursroller voor een egaal resultaat.

Schuur het geheel nog een keer op voordat je de tweede laag aanbrengt. Bepaal vervolgens waar de waterlijn komt; hier breng je antifouling aan.

 

Stap 9: Polyester boot isoleren met PU schuim

 

Draai de boot weer om en boor een aantal gaten in de bodem. Hier komt het PU schuim is; dit heb je nodig om de boot te isoleren en onzinkbaar te maken.

Maak een aantal trechtertjes bij de gaten zodat je de 2-componenten PU schuim hier gemakkelijk in kan gieten.

Meer informatie over het isoleren van je boot vind je hier.

 

Stap 10: Breng een UV-beschermende bootlak aan

 

Het enige wat je nu nog moet doen, is het aanbrengen van een UV-beschermende bootlak. Bedek zowel de binnenkant als de buitenkant van de boot met deze beschermende lak.

 

Stap 11: geniet van je polyester boot!

 

Je hebt je polyester boot nu gerepareerd en kunt er weer volop van genieten. Veel vaarplezier!Alles voor je boot

27 juli 2020
1545 view(s)
Vond je dit bericht leuk?
0
0