Epoxy salontafel

Epoxy salontafel
6 april 2022 0 view(s)

De epoxy salontafel is een ongekend populaire eyecatcher voor in de living. Ze vallen vooral op vanwege de combinatie tussen hout en de glanzende epoxyhars. Je kunt natuurlijk naar een woonwinkel gaan voor zo’n mooi meubelstuk. Maar waarom zou je een dure salontafel aanschaffen als je ook zelf eentje kan maken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf een epoxy salontafel kunt maken met de epoxy giethars van Epoxywinkel.nl

 

Wat heb je nodig voor een epoxy salontafel?

Zorg dat je alles in huis hebt voordat je aan de slag gaat. Je hebt het volgende materiaal en gereedschap nodig voor een doe-het-zelf epoxy salontafel te maken:

Materiaal epoxy salontafel

 • Epoxy giethars
 • Epoxy kleur (bv. RAL of PourPoxy)
 • MDF platen om de mal te maken
 • Hout (twee stukken)
 • Acrylaatkit
 • Aceton
 • Schroeven (voldoende)
 • Dikke plank met schors
 • Onderstel van de tafel

 

Applicatietools en overig gereedschap

 • Roller of kwast
 • Mengbekers
 • Spatels
 • PE tape of platen
 • Handschoenen
 • Boor- of schroefmachine
 • Lijmklemmen
 • Gasbrander

 

Stap 1: materialen verzamelen voor DIY epoxy salontafel

Heb je al inspiratie opgedaan over de look van jouw epoxy salontafel? Zo nee, dan begin je hiermee voor je spullen in huis gaat halen. Bedenk bijvoorbeeld eerst of je een hele strakke tafel wil of juist een wat ruiger ontwerp met noesten in het hout. En welk kleuren passen het beste in jouw woonkamer? Je kan ook voorwerpen in de epoxy verwerken, zoals munten uit landen waar je geweest bent of andere leuke souvenirs. Bereken ook de afmetingen van je salontafel en verzamel vervolgens de benodigde materialen.

Hoeveel epoxy nodig voor tafel?

Als je zelf een epoxy salontafel gaat maken kun je eenvoudig berekenen hoeveel epoxy giethars je nodig hebt. Eén liter epoxyhars geeft een laagdikte van 1 millimeter per m2. Een liter epoxyhars weegt 1,1 kilogram.

 

Stap 2: voorbereiden van het hout

Eerst moet het hout goed voorbereid worden. Dit doe je voordat je met de epoxy giethars gaat werken. We willen zorgen dat de epoxyhars optimaal aan het hout kan hechten. Dus zorg ervoor dat de houten planken vetvrij, schoon en droog zijn. Hiervoor kun je de aceton gebruiken.

Daarna kun je het hout ‘afsluiten’ met een primer. Hiervoor gebruik je een dun laagje epoxy giethars. Breng de giethars aan met een kwast of een roller en verdeel het evenredig over het hout van je salontafel. Ga je souvenirs of ander object in je tafel gebruiken, dan kun je die het beste even vastlijmen om te voorkomen dat ze in de epoxy gaan drijven.

 

Stap 3: een epoxy salontafel mal maken

Hoe maak je een mal voor epoxy? Hiervoor gebruik je MDF platen en PE tape. Voor de maat van de mal houd je rekening met de grootte van het uiteindelijke tafelblad en de hoeveelheid epoxy giethars die je gaat gebruiken. Schroef de mal stevig vast.

 

Stap 4: hout in de mal plaatsen en voorbereiden

Zodra het de mal klaar is kan je het voorbereide hout hierin plaatsen. Plaats de planken in de mal zodat de rechte zijden aansluiten op de randen van de mal. Zorg ervoor dat deze meer kunnen verplaatsen. Hiervoor kan je de lijmklemmen gebruiken. Vergeet niet om de plek waar je werkt, zoals de vloer, af te dekken met afdekplastic voordat je epoxy gaat gieten. En nu kun je aan de slag met het epoxy giethars deel van de salontafel.

 

Stap 5: epoxy kleuren en gieten

Welke kleur heb je gekozen? In de instructievideo gebruiken wij een kleurpigment van PourPoxy. De kleurpigmenten worden van PourPoxy worden geleverd in verpakkingen van 10 gram, die voldoende zijn om 5 kilogram epoxyhars te kleuren. Je kunt natuurlijk ook meerdere kleuren en andere verhoudingen toepassen voor een gemêleerd effect.

Reken uit hoeveel pigment je voor jouw salontafel gaat gebruiken. Meng nu de epoxy giethars volgens de gebruiksaanwijzing. Vervolgens voeg je het kleurpigment onder goed roeren toe, beetje bij beetje, tot de epoxy giethars de perfecte kleur heeft.

 

Hoe breng ik epoxy aan?

Nu kun je de epoxy aanbrengen. Giet het in de mal, in de ruimte tussen het hout. Je voegt steeds kleine beetjes epoxy giethars toe om te voorkomen dat de mal overstroomt. Na het gieten gebruik je de gasbrander om de luchtbellen aan het oppervlak van de epoxylaag te verwijderen. Zo krijgt je DIY-salontafel een mooi egaal oppervlak.

Laat de epoxy giethars twee weken drogen.

 

Stap 6: epoxy salontafel afwerken

Na twee weken is de giethars voldoende gedroogd en leg je de laatste slag aan je salontafel. Maak de mal los en bevrijd je salontafel. Je hoeft nu alleen nog het tafelblad glad te schuren en te voorzien van een glanzende laklaag. Daarna kun je het tafelblad vastmaken op het onderstel. Et voilà! Jouw DIY-salontafel is klaar voor de koffiekopjes.

 

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Bezig met laden...