Handleiding aanleg coatingvloer

Handleiding aanleg coatingvloeren

De EP Vloercoating HQ is een vloercoating van topkwaliteit, op basis van oplosmiddelvrije epoxyharsen. Dat maakt deze vloercoating heel geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld een werkplaats of parkeergarage, maar de EP Vloercoating HQ is ook prima op zijn plaats in (bij)keukens en andere ruimtes waar een praktische, hygiënische en onderhoudsvriendelijke vloer nodig is. Tegenwoordig is een epoxy vloercoating zelfs steeds vaker in woonkamers te vinden, als moderne vloerafwerking met een industriële uitstraling. En deze vloeren zijn niet voor niets zo populair. De EP Vloercoating HQ is zeer slijtvast en goed bestand tegen vocht en chemicaliën.
U kunt de EP Vloercoating HQ eenvoudig zelf aanbrengen op uw vloer. In deze handleiding leest u precies wat u daarvoor nodig hebt en hoe u te werk moet gaan om het mooiste resultaat te bereiken.

Vloerpakketten

Epoxywinkel.nl levert complete vloerpakketten. Daarin vindt u alle materialen en hulpmiddelen die nodig zijn voor het aanbrengen van een vloercoating. Welk pakket u het beste kunt kiezen, hangt af van hoe groot de ruimte is waarin u de vloercoating wilt aanbrengen, en hoeveel lagen u wilt aanbrengen. Epoxywinkel.nl biedt standaardpakketten, maar geeft u ook de mogelijkheid om zelf een vloerpakket samen te stellen op basis van uw specifieke wensen. En u kunt bij ons kiezen uit 200 verschillende kleuren.

Naast het vloerpakket van Epoxywinkel.nl heeft u de volgende zaken nodig als u een vloercoating gaat aanbrengen:

  • Zachte bezem en eventueel een stofzuiger
  • Een regelbare boormachine waar u de mengstaaf in kunt plaatsen
  • Een (bezem)steel om de roller aan te doen

 

Alkaliteit ondervloer

Wilt u de EP Vloercoating HQ aanbrengen op een nieuwe betonvloer of cementdekvloer? Let er dan op dat deze voldoende is uitgehard. De standaard termijn die voor het uitharden van deze vloeren wordt aangehouden, is 28 dagen. Pas na deze 28 dagen is de alkaliteit van de ondervloer namelijk zodanig, dat er een coatingvloer overheen kan worden aangebracht.

Vochtgehalte

Voor het mooiste resultaat mag het vochtpercentage in de ondergrond niet meer dan 4% bedragen. Dit kan gemeten worden met een vochtmeter. Heeft u die niet tot uw beschikking, dan is er een praktische test die u kunt uitvoeren om het te controleren. U kunt de test het beste uitvoeren op het meest vochtige deel van de ondergrond, vaak herkenbaar doordat dit deel donkerder is van kleur dan de rest van de vloer. U legt op deze plek een vuilniszak of plastic folie neer en plakt dit rondom vast met tape, zodat er geen lucht meer bij kan. Laat dit minimaal 24 uur zitten. Is er na die tijd geen condensvorming opgetreden onder het plastic, dan kunt u de coating aanbrengen. Wilt u er helemaal zeker van zijn dat de vloer droog genoeg is, leg dan een krant onder het plastic voordat u de tape aanbrengt. Is na de wachttijd de krant nat, dan kunt u beter nog even wachten met coaten.

Ondergrond

Bereid de ondergrond waarop u de coating wilt aanbrengen altijd op de juiste wijze voor. Dit zorgt ervoor dat u de EP Vloercoating HQ zo mooi en glad mogelijk aan kunt brengen. De voorbereiding begint met het schoon, droog en vetvrij maken van de ondervloer. Verwijder ook losliggende delen en repareer de vloer waar nodig. Tips voor het repareren vindt u onder het kopje ‘Reparatie aan de vloer’, verderop in deze handleiding.

Voor een optimaal resultaat moet de vloer vlak zijn. Oneffenheden en verf- en lijmresten kunt u verwijderen door de vloer machinaal te schuren. U kunt voor dit doel een schuurmachine huren bij een verhuurbedrijf. Het beste kunt u daarbij kiezen voor een diamantslijpmachine of een handbetonschuurmachine. Een gewone schuurmachine met een gewone schuurschijf kunt u beter niet gebruiken om de ondervloer te schuren. Schuren met zo’n schuurmachine heeft vaak juist een averechts effect. Wilt of kunt u niet schuren, dan kunt u de ondergrond ook etsen met behulp van een oplossing van Power Cleaner en water. Hierover leest u meer onder het kopje ‘Cementhuid/sluier’, verderop in deze handleiding.

Over het algemeen zal een dekvloer van beton of cement hooguit wat smeerplekken vertonen. Wilt u de coating aanbrengen over een bestaande coatinglaag, dan kan deze wel vettig zijn. In alle gevallen is het belangrijk om uw vloer volledig te ontvetten. Dit kunt u doen met een oplossing van handwarm water en ammoniak. Na gebruik van deze oplossing is het wel belangrijk dat u de ondervloer enkele malen goed naspoelt met schoon water. Uiteraard dient u daarna de vloer weer goed te laten drogen. Gebruik liever geen oplosmiddelen om de vloer te ontvetten. Het nadeel van deze middelen is namelijk dat ze het vet vaak niet helemaal oplossen. Na het drogen van de vloer blijven er dan nog resten vet achter, waardoor de coating niet goed kan hechten.

Smeer- en vetplekken

Olieachtige vlekken op de vloer kunt u vaak eenvoudig verwijderen door er kattenbakkorrels op te strooien. Deze absorberen de olieresten. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om vetafbrekende middelen te gebruiken voor het schoonmaken van deze plekken. Bijvoorbeeld ammoniak. Spoel na gebruik van deze middelen de vloer goed na met schoon water en laat hem goed drogen. In extreme gevallen kan het beter zijn om de toplaag van de vloer plaatselijk mechanisch te (laten) verwijderen en vervolgens te (laten) repareren.

Cementhuid/sluier

Bevat de ondergrond nog cementhuid of sluier, dan kunt u die verwijderen door de vloer te schuren met de eerder genoemde schuurmachines, of met een oplossing van Sardex in water. Gaat u met Sardex aan de slag, houdt u er dan wel rekening mee dat u de vloer na behandeling goed na moet spoelen met schoon water en dat de vloer daarna dus ook weer volledig moet drogen. Let u er ook op dat de oplossing niet met andere zaken, zoals bijvoorbeeld muren, in aanraking komt. Dit kan namelijk een witte aanslag tot gevolg hebben. Sardex kan ook gebruikt worden wanneer uw vloer zeer glad is of wanneer de ondervloer bestaat uit een monolithisch afgewerkte betonvloer.

 

Reparatie aan de vloer

Om kleine beschadigingen aan de ondervloer te repareren, kunt u staal/polyesterplamuur gebruiken. Zijn de beschadigingen groter, dan raden wij u aan om EP Mortelmix 703 te gebruiken voor de reparatie. Deze epoxymortel is zeer slijt- en slagvast, en sluit perfect aan op de EP Vloercoating HQ. U kunt EP Mortelmix 703 bij Epoxywinkel.nl bestellen. Gebruik nooit kit of egaline voor het repareren van beschadigingen.

Ruwe vloeren

Om uw EP Vloercoating HQ zo strak mogelijk aan te kunnen brengen, is het van groot belang dat de ondergrond volledig glad, vlak en strak is. Bij ruwe vloeren kan dit problematisch zijn. Een oplossing kan dan zijn om voordat u gaat coaten, een schraplaag aan te brengen. Dit is een laag die is samengesteld uit Primer EP X300 (epoxy) en Kwartsmeel (een vulstof). Hierdoor ontstaat een vullende laag, die oneffenheden opvult. Een schraplaag brengt u met een vlakspaan schrappend over de vloer aan. De dikte van de schraplaag die u moet aanbrengen, hangt af van de ruwheid van de vloer. Over het algemeen is een verbruik van 0,5 tot 1 kilo per vierkante meter echter voldoende. U kunt ook een egaliseermiddel gebruiken. Zowel het egaliseermiddel als de ingrediënten voor een schraplaag kunt u bestellen via Epoxywinkel.nl.

Bestaande verflagen

Om de EP Vloercoating HQ goed te laten hechten, is het van belang dat eventuele reeds bestaande coatings ook goed vastzitten aan de ondergrond. Ziet u verfbladders op het oppervlak liggen, dan dient u extra alert te zijn. Bestaande verflagen moet u ook altijd eerst mechanisch schuren. Hiervoor kunt u een schuurmachine huren via een verhuurbedrijf. Let er wel op dat het schuurpapier dat u gebruikt niet te grof is. De verflaag moet licht tot matig worden opgeruwd.

Primers/hechtlagen

Een primer, ook wel hechtlaag genoemd, brengt u aan voordat u de coating gaat aanbrengen. Een primer komt dus over een nog niet behandelde ondergrond heen en heeft 3 functies:

  1. Versteviging van de ondergrond: de primer bindt de toplaag van de bestaande vloer, zodat deze steviger wordt. Dit kan vooral bij oudere vloeren wenselijk zijn.
  2. Verbetering van de hechting: de primer dringt diep door in de ondergrond en voorziet zo de uiteindelijke coating van een betere hechting. Dit is vooral van belang bij een minder poreuze ondergrond.
  3. Verzegeling van de ondergrond: de primer zorgt ervoor dat een coatinglaag niet te diep in de ondergrond trekt.

Primers zijn er in verschillende typen. Welk type u kiest, hangt af van de ondergrond.

  • Voor zuigende of zanderige ondervloeren, bijvoorbeeld cementdekvloeren, anhydriet kiest u een primer op basis van transparante epoxy. EP Primer X300, met een verbruik van ca. 0,25 kg/m2, zijn hiervoor heel geschikt.
  • Voor minder zuigende ondergronden zoals beton en tegels e.d. kunt u het beste een primerlaag op basis van dunnere diep impregnerende transparante epoxy toepassen. Neem hiervoor het type: Primer Ultimizer met een verbruik van 0,150 kg /m2.

1 of 2 lagen coating?

Ons advies: breng altijd eerst een primer en daarna ten minste twee lagen coating aan. Dit geeft de beste hechting en het mooiste resultaat. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op die regel. Is uw vloer al voorzien van een coating of heeft u een cementdekvloer, dan kunt u ook volstaan met één laag coating. Houdt u er echter rekening mee dat er bij toepassing van een 1-laags coatingsysteem een bont effect kan ontstaan, of dat de dekking onvoldoende kan blijken te zijn. Beide problemen kunt u uiteraard oplossen door alsnog een tweede coatinglaag aan te brengen.

Opbouw 1-laags coatingsysteem

  • De ondergrond voorzien van 1 laag rolcoating type: EP Vloercoating HQ met een verbruik van ca. 0,40 kg /m2. 

2-laags systeem

Bij een 2-laags systeem dat u aanbrengt over een voldoende zuigende, niet poederende ondergrond hoeft u geen aparte primer te gebruiken. De eerste laag neemt die functie dan over en zorgt dat de zuiging wordt weggenomen. De tweede laag zorgt voor een strakke afwerking. Bij een systeem zonder primer zal het verbuik van de eerste laag coating hoger liggen dan normaal, door de zuiging van de ondergrond.

Opbouw 2-laags coatingsysteem

  • Een eerste laag EP Vloercoating HQ met een verbruik van ca. 0,40 kg /m2. Deze eerste laag fungeert als primer en heeft dan ook in dezelfde kleur als de tweede laag. Dit om te voorkomen dat er in de 2e laag onvoldoende dekking ontstaat.
  • Een tweede laag EP Vloercoating HQ met een verbruik van ca. ca. 0,40 kg /m2.

 

Antislip afwerken

Een antislip afgewerkte vloer zorgt ervoor dat u zowel in natte als in droge omstandigheden veilig over de vloer kunt lopen. Er zijn verschillende manieren om een vloer antislip te maken.

  • Bij een reguliere coatingvloer kunt u de natte coatinglaag instrooien met fijne kwartskorrels of kleurvlokken, of u kunt gebruik maken van speciale antisliptoevoegingen. Bij Epoxywinkel.nl kunt u informeren naar de mogelijkheden.
  • We hebben ook een speciale antislipvloer in ons assortiment, de EP Vloercoating HQ AS. In deze coating is het antislipmiddel al verwerkt, waardoor de coating stroever is dan de reguliere EP Vloercoating HQ.

Vlokkenvloeren

Ook als u uw vloer niet per se antislip wilt afwerken, kunt u uw coatingvloer afwerken door er decoratieve kleurvlokken in te strooien als de coating nog nat is. Kleurvlokken zijn verfsnippers die zorgen voor een speels, kleurrijk effect in uw vloer.

Glans

Doordat de EP Vloercoating HQ geen oplosmiddelen bevat droogt hij glanzend op. De vloer zal binnen enkele maanden matter worden, door het dagelijks gebruik ervan. Wilt u liever helemaal geen glans, dan kunt u een matterende laag transparante polyurethaan aanbrengen over uw coatingvloer. U kunt de nieuwe vloer na het uitharden ook bestrooien met fijn, droog zand en vervolgens met een boenmachine of woodboy de vloer polijsten. Door de draaiende beweging en het zand wordt de toplaag van de vloer mat.

Onderhoud

De krasvastheid van een kunststofvloer is beperkt. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw vloer is het belangrijk om hem op de juiste manier te behandelen en te onderhouden. Hier een paar handige tips:

  • Leg voor iedere buiteningang een goede schoon- of droogloopmat neer. Straatvuil komt zo minder snel op uw vloer terecht.
  • Voorzie tafels en stoelen van schone viltjes, zodat schuiven geen krassen veroorzaakt. Vervang de viltjes zodra ze vuil worden.
  • Stofzuigen kunt u het beste doen met een schone en zachte borstel.
  • Verschuif geen zware metalen voorwerpen over de vloer.
  • Voorkom zand op de vloer, dit werkt namelijk net als schuurpapier.
  • Uw vloer schoonmaken? Gebruik dan geen schuurspons of schuurmiddel. Schoonmaken gaat het beste met schoon,koud water en een schone dweil of doek. U kunt ook speciaal reinigingsmiddel bestellen bij Epoxywinkel.nl.

Voordat u gaat beginnen

Voorbereiding

Naast het doorlezen van deze bijgeleverde handleiding is het een goed idee om ook de productinformatiebladen te lezen die u via onze site kunt downloaden.
De producten van Epoxywinkel.nl zijn bijna allemaal oplosmiddelvrij, en dus niet schadelijk tijdens de verwerking. U dient echter kinderen en huisdieren uit de buurt te houden, net als bij andere verfproducten.

Rollers en kwasten

Gebruik een pluisvrije vachtroller voor het aanbrengen van uw epoxycoating. Deze rollers zijn verkrijgbaar bij Epoxywinkel.nl. Hoewel ze in verschillende formaten verkrijgbaar zijn, raden wij u aan een roller van 25 cm breed te kiezen, dit is het meest gebruikte formaat. Aangezien de rollers moeilijk uit te spoelen zijn, adviseren wij u bovendien om voor elke laag een nieuwe roller te gebruiken. Hetzelfde geldt voor kwasten.

Tip: om eventuele achtergebleven pluisjes uit de vacht van de roller te verwijderen, kunt u de roller voor gebruik even omwikkelen met plakband.

Temperatuur

Voor het goed uitharden van een epoxyvloer is het van belang dat de temperatuur in zowel de ruimte als de ondergrond niet te hoog of te laag is. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt voordat de coating is uitgehard. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het gaat. Wij raden u daarom aan ervoor te zorgen dat de temperatuur minimaal 12 graden Celsius is. Dat geldt zowel voor de ruimte zelf als voor de ondervloer. Dit houdt in dat u de verwarming in een te koude ruimte moet aanzetten lang voordat u gaat beginnen met het aanbrengen van de coating. Zet u deze namelijk pas kort voor het verwerken van de epoxy aan, dan heeft de ondervloer niet genoeg tijd om op temperatuur te komen.

Beschermende kleding en handschoenen

Hoewel de producten van Epoxywinkel.nl niet gevaarlijk of schadelijk zijn in het gebruik, raden wij u aan om toch gebruik te maken van beschermende kleding en handschoenen als u epoxy gaat verwerken. Als de epoxy op de huid terechtkomt, kan dat namelijk in sommige gevallen irritaties opleveren. Gebruik liever geen dunne latex handschoenen. Rubberen huishoudhandschoenen zijn wel geschikt, eventueel met dunne stoffen handschoenen eronder. Gooi vuile handschoenen weg. Bescherm ook uw ogen, door gebruik te maken van een veiligheidsbril. Brillen en handschoenen zijn verkrijgbaar bij Epoxywinkel.nl.

Krijgt u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch iets van het product op uw huid? Verwijder dan direct eventuele verontreinigde kledingstukken en reinig de huid met zeep en veel water, het liefst onder de douche. Krijgt u epoxy in uw ogen, spoel deze dan gedurende minimaal 15 minuten met stromend water en ga daarna naar uw huisarts.

Eten, drinken en roken kunt u beter niet doen tijdens de verwerking van een epoxy vloercoating. Was daarvoor eerst uw handen goed met water en zeep.

Voorbereiding voor het mengen

  • Controleer eerst de verpakkingen. Vrijwel alle coatings van Epoxywinkel.nl bestaan uit twee componenten: de basis (A) en de harder (B). De basis zit in het blik met het blauwe etiket, de harder in het blik met het rode etiket. De 1-componentproducten worden geleverd in blikken met een antraciet etiket. Kijk ook naar de teksten en artikelnummers op de blikken, om er zeker van te zijn dat de kleur van het etiket ook daadwerkelijk overeenkomt met de inhoud van het blik. Neem bij twijfel contact op met Epoxywinkel.nl.
  • Zet de blikken na controle per component bij of op elkaar, zodat u zich straks bij het mengen en verwerken niet vergist.
  • Plak de ruimte af en richt een menghoek in. Leg in die hoek een groot stuk karton neer om te voorkomen dat u ongemengde delen op de vloer morst. Dit kan namelijk leiden tot zachte plekken in de eindlaag.

Het mengen van de producten

De juiste verhouding en het op de juiste manier mengen van een 2-componentenepoxy is essentieel voor de kwaliteit van het eindresultaat. De componenten in de sets van Epoxywinkel.nl zijn precies op elkaar afgestemd. Wij adviseren u daarom altijd een hele set in één keer klaar te maken. U kunt eventueel ook de benodigde hoeveelheid nauwkeurig afwegen, maar roer in dat geval wel eerst beide verpakkingen goed op. Bepaal de juiste verhoudingen nooit op het oog, dit gaat vrijwel altijd mis.

Gebruik een verfmengstaaf om de producten te mengen. Deze zijn voor een paar euro te bestellen op Epoxywinkel.nl. Ook zijn ze te koop bij de bouwmarkt. Plaats de verfmengstaaf op een boormachine. Let op: de componenten handmatig mengen (bijvoorbeeld met roerhoutjes o.i.d.) leidt negen van de tien keer tot zachte plekken in het eindresultaat. Dit kunt u dus beter niet doen.

Draag ook tijdens het mengen handschoenen, beschermende kleding en een veiligheidsbril.
Roer het blik met basismateriaal goed op en voeg vervolgens de volledige inhoud van het bijbehorende blik met verharder toe.

Meng dit gedurende twee minuten, vergeet niet om ook met de mengstaaf langs de wanden en over de bodem van het blik te gaan.

Na 2 minuten moet u een egaal mengsel hebben. Giet dit mengsel over in een rechthoekige emmer en roer het nog even goed door.

Verwerkingstijden

Epoxyproducten hebben een beperkte verwerkingstijd. Om die tijd zo goed mogelijk te kunnen benutten, is het belangrijk dat u de volgende maatregelen neemt:

  • Bewaar de producten voor gebruik op een koele plek. Hoe hoger de temperatuur namelijk is, hoe korter de verwerkingstijd wordt.
  • Giet het product direct na het mengen over in een grote ronde emmer. Zo kan de warmte die zich in het product ontwikkelt snel weg. Ook hier geldt: hoe lager de temperatuur, hoe langer u de tijd heeft om de coating te verwerken.
  • Verwerk geen epoxyproducten bij temperaturen bij hoge temperaturen. Een temperatuur van 25 graden Celsius is de aanbevolen maximum temperatuur. Boven deze grens wordt het lastig om het aangemaakte product te verwerken.
  • Maak kleine hoeveelheden tegelijk aan, gebruik bijvoorbeeld verpakkingen van 5 kg.
  • Verwerk een epoxy bij voorkeur met twee personen.
  • Zorg dat u voordat u gaat mengen alles goed hebt voorbereid, zodat u na het mengen direct over kunt gaan tot verwerking.
  • Wees voorzichtig met het oppakken van verpakkingen met reeds gemengd product. 2-componentenproducten worden namelijk warm tijdens het doorhardingsproces. Over het algemeen geldt: hoe groter de hoeveelheid gemengd product zich in de emmer bevindt, hoe hoger de temperatuur oploopt.
  • LET OP: de verwerkingstijd van een gemixte primer, vloercoating of schraplaag is maximaal 15 minuten.

Het aanbrengen van de producten

Na de voorbereiding van ondergrond en omgeving en het mengen van het product, bent u klaar om de coating te gaan aanbrengen. Dat doet u zo:

  1. Breng eerst de coating langs alle randen en andere details aan, en pas daarna op de rest van de vloer.
  2. Rol eerst in de breedte, en daarna in de lengte. Zo ontstaat een kruislings aangebrachte, egale coating.
  3. Heeft u eerst een primer aangebracht, dan kan het zijn dat de eerste laag al voldoende dekt. Zo niet, dan herhaalt u het proces om een tweede laag aan te brengen.

LET OP: laat elke laag eerst minimaal 18 uur drogen bij een temperatuur van ca. 20 graden Celsius, alvorens de volgende laag aan te brengen. Maar wacht ook niet te lang, anders kunnen er problemen ontstaan met de hechting van de lagen onderling. Breng bij een temperatuur van ca. 20 graden Celsius elke nieuwe laag binnen 36 uur na de vorige laag aan.

Afval

Lege verpakkingen en gebruikte rollers en kwasten kunt u niet zomaar bij het afval gooien. Ze vallen namelijk onder de wet chemisch afval en moeten dus ook als zodanig behandeld worden. U kunt ze inleveren bij de milieustraat in uw woonplaats.

Tot slot

Alle genoemde verbruikscijfers zijn indicatief en u kunt dan ook aan de genoemde cijfers geen rechten ontlenen. Hebt u hulp nodig bij het bepalen van de hoeveelheden die u nodig hebt? Wij helpen u hier graag bij.

Hebt u na het lezen van deze handleiding nog vragen of twijfelt u ergens over? Kijk dan even op Epoxywinkel.nl. U vindt daar een rubriek met veelgestelde vragen. Staat uw antwoord daar niet bij, of is er nog steeds iets onduidelijk? Dan kunt u ook telefonisch of via de mail contact met ons opnemen. Doe dit wel voordat u de blikken met de componenten voor de EP Vloercoating HQ opent, anders hebt u kans dat we u niet tijdig antwoord kunnen geven.

Neem tijdens het verwerken van onze producten uw veiligheid en die van uw omgeving in acht.

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe epoxyvloer!

Omdat de producten veelal worden toegepast onder omstandigheden waar wij geen controle op hebben, is de applicatie van de verfproducten altijd uw eigen verantwoordelijkheid. Onze adviezen met betrekking tot de toepassing worden naar beste weten verstrekt en gelden slechts als vrijblijvende aanwijzingen. Wij kunnen niet meer garanderen dan de kwaliteit van het product zelf.

 

loader
Bezig met laden...