gietvloer afbeelding

Meest gestelde vragen gietvloeren en epoxyvloeren

Wat is het verschil tussen een coating en een gietvloer?

Het belangrijkste verschil tussen een coating en een gietvloer is de dikte van de lagen. Een coating is over het algemeen niet dikker dan 1 millimeter, terwijl de meeste gietvloeren tussen de 2 en 3 millimieter dik zijn. De laagdikte verklaart ook het prijsverschil tussen gietvloeren en vloercoatings. Een coatingvloer is aanzienlijk goedkoper dan een gietvloer, waardoor hij de ideale budgetoplossing vormt.

Wilt u echter zeker weten dat uw vloer volkomen glad en vlak wordt, dan kunt u het beste kiezen voor een door professionals aangebrachte gietvloer. Ook dat heeft namelijk te maken met laagdikte. Hoe dikker de aangebrachte laag, hoe gladder het resultaat. Bij een vloercoating zal meestal toch een lichte structuur ontstaan.

Wat is het verschil tussen een epoxy en een polyurethaan gietvloer?

Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch. Door deze eigenschappen zijn PU gietvloeren beter bestand tegen krassen en geven ze meer loop- en wooncomfort.

Kan iedereen een gietvloer of een vloercoating verwerken?

Jazeker. Denkt u erover zelf een vloercoating aan te brengen, dan kunnen wij u melden dat velen u al voorgingen en dat het resultaat nagenoeg altijd goed is. Natuurlijk dient u wel enigszins handig te zijn en moet u bereid zijn om de instructies voor het aanbrengen niet alleen aandachtig door te lezen, maar ook precies op te volgen. Wilt u een gietvloer aanbrengen, dan is wat meer ervaring met het gebruik van een vlakspaan of kam vereist.

Bij het aanbrengen van 2-componentenproducten zijn een paar dingen van belang voor een goed eindresultaat. De voorbereiding en het mengen van de producten zijn daarvan de belangrijkste.

Kan ik op elk moment van het jaar een coating aanbrengen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur van omgeving en ondergrond tenminste 12 graden Celsius is. Is het kouder, dan ontstaat er sterke vertraging in de doorhardingstijd. In het uiterste geval kan de vloer zelfs stoppen met doorharden. Een coating buiten aanbrengen in de winter is daarom ook niet verstandig.

Is het in de periode waarin u de coating wilt aanbrengen echter zeer warm, dan kunt u het werk ook beter uitstellen. Dan is het van belang om het product zo koel mogelijk op te slaan om een goede verwerking te bereiken. Bij het mengen en verwerken is de begintemperatuur bepalend voor de uiteindelijke verwerkingstijd. Is de begintemperatuur hoger dan 25 graden Celsius, dan heeft u aanzienlijk minder tijd om de vloercoating te verwerken.

Voor een goede verwerking van het product mag de luchtvochtigheid bovendien niet hoger zijn dan 85%. Is de luchtvochtigheid hoger dan 85%, dan kan er een chemische reactie optreden, waardoor er belletjes ontstaan in de coating.

Zijn coatings geschikt voor binnen en buiten?

De coatings van Epoxywinkel.nl zijn meestal geschikt voor zowel binnen als buiten. Er bestaan echter epoxycoatings die niet goed tegen warme (zomerse) temperaturen kunnen. Raadpleeg dus altijd voordat u begint met het aanbrengen van de coating de bijbehorende productinformatie om er zeker van te zijn dat de door u gekozen coating ook geschikt is voor uw situatie. Bij twijfel kunt u het beste even contact opnemen met Epoxywinkel.nl.

Houdt u er ook rekening mee dat epoxy vloercoatings  onder invloed van UV-licht enigszins kunnen verkleuren.

Er bevindt zich drukkend water vanuit de ondergrond in de vloer. Mag ik daaroverheen een coating aanbrengen?

Over een vloer waarin zich duidelijk drukkend water bevindt, bijvoorbeeld een keldervloer, kunt u beter geen epoxycoating aanbrengen. Het drukkende water zal er namelijk in vrijwel alle gevallen voor zorgen dat de coating op termijn wordt losgedrukt van de ondergrond. Bij vochtige ondergronden is het soms wel mogelijk om een watergedragen coating toe te passen. Bij vocht van welke aard dan ook is het handig om deskundig advies in te winnen over de mogelijkheden in uw situatie, voordat u aan de slag gaat. Voor een advies op maat kunt u terecht bij een van de technisch specialisten van Epoxywinkel.nl

Hoe bewaar ik 2-componentenproducten en hoe lang zijn ze houdbaar?

Coatings moeten droog, koel maar vorstvrij worden bewaard. Is de verpakking ongeopend, dan gaan de meeste 2-componentenproducten zo’n twee jaar mee. 1-componentige polyurethaanproducten zijn ongeopend ongeveer een half jaar houdbaar. De meeste acrylaten blijven ongeopend ongeveer een jaar goed. Voor alle coatings geldt dat ze na het openen van de verpakking nog maar beperkt houdbaar zijn.

Wat heb ik nodig om coatings te verwerken?

Dat is mede afhankelijk van het type coating dat u wilt verwerken. Voor het verwerken van 2-componentenproducten kunt u bij Epoxywinkel.nl de onderstaande benodigdheden los bestellen. Daarnaast bieden we complete verwerkingspakketten aan voor 1 of 2 personen en kunt u bovendien complete vloerboxen bestellen waar zowel het materiaal als het verwerkingsgereedschap in zit.

Dit heeft u altijd nodig:

 1. Een boormachine met een regelbaar toerental en een verfmengstaaf
 2. Per aan te brengen laag 1 roller en 1 kwast
 3. Een (bezem)steel om de roller aan vast te maken
 4. Emmers om de producten uit te verwerken
 5. Afplaktape, handschoenen en geschikte kleding

Hoe oud moet een pas gestorte vloer zijn voordat er een coating mag worden aangebracht?

Hoewel er coatingproducten bestaan die over vers gestorte vloeren aangebracht kunnen worden, komt dit de kwaliteit van de coating uiteindelijk niet ten goede. Als het niet strikt noodzakelijk is, kunt u deze producten daarom beter niet gebruiken. Voor het mooiste resultaat kunt u het beste minstens vier weken wachten na het storten van een vloer voordat u een coating aan gaat brengen.

Hoe kan ik bepalen of mijn vloer droog genoeg is om een coating op aan te brengen?

Voordat u een coating gaat aanbrengen, moet u vaststellen of de vloer droog genoeg is, dat wil zeggen dat hij niet meer dan 3% vocht bevat. Normaal gesproken worden daarvoor digitale vochtmeters gebruikt. Heeft u die niet tot uw beschikking, dan kunt u ook de volgende methode toepassen. Neem een stuk plastic van 60 bij 60 centimeter en plak dit op de vloer met behulp van ducttape. De tape moet het plastic rondom afsluiten. Laat dit 24 uur zitten. Controleer daarna of de onderkant van het plastic nog droog is. Is dit het geval, dan is uw vloer droog genoeg voor het aanbrengen van een coating. Is het plastic nog vochtig aan de onderkant, stel het aanbrengen van de coating dan uit tot de vloer wel voldoende is gedroogd.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn gecoate vloer weer in gebruik kan nemen?

Normaal gesproken kunt u uw vloer al na 18 uur weer voorzichtig in gebruik nemen. De vloer is dan echter nog wel wat gevoelig voor krassen en beschadigingen. Een 2-componentenproduct heeft bij een ondergrondtemperatuur van 20 graden Celsius een uithardtijd nodig van 72 uur. Pas na het verstrijken van die periode heeft de vloer zijn maximale mechanische belastbaarheid bereikt. Voor de maximale chemische bestendigheid is een uithardtijd van 7 dagen nodig bij dezelfde ondergrondtemperatuur. Dat betekent dat u gedurende die periode de vloer niet mag belasten met vloeistoffen, waaronder ook water.

Wat zijn monolithisch afgewerkte vloeren?

Monolithisch afgewerkte vloeren zijn vloeren die aan de bovenzijde verdicht zijn. Vaak zien ze er wat glimmend uit en nemen ze (vrijwel) geen vloeistoffen op. In principe is het niet de bedoeling dat deze vloeren met een coating worden afgewerkt. Dit omdat coatingvloeren op deze vloeren niet voldoende hechting zullen vinden. Wilt u toch een coating aanbrengen over een monolithisch afgewerkte vloer, dan is het nodig dat u de vloer van tevoren stofvrij straalt of met diamant schuurt. Een andere optie is de vloer aan te zuren met eeb oplossing van Saradex Forte in water. U moet de vloer daarna dan wel goed met schoon water naspoelen en de vloer goed laten drogen. Na een van deze behandelingen is het toplaagje van de vloer verwijderd en kunt u de vloer met een primer of coating behandelen. Deze is dan goed in staat om in de ondergrond te dringen.

Kan een epoxy of polyuretheen vloer ook worden gecombineerd met vloerverwarming?

Jazeker, sterker nog: dat is een ideale combinatie. Voorwaarde is wel dat u de vloerverwarming bij normale temperatuursgrenzen gebruikt. Dat betekent een watertemperatuur van ongeveer 55 graden Celsius. Tijdens het aanbrengen van de epoxylaag en tenminste 14 dagen daarna moet de vloerverwarming wel uitgeschakeld blijven, om de kunststof vloer rustig door te kunnen laten harden. Breng daarna uw vloer langzaam, in stapjes, op temperatuur om te snelle verwarming te voorkomen.

Wat is het verschil tussen de epoxy vloercoating van Epoxywinkel.nl en de vloercoatings die ik kan kopen bij de bouwmarkt?

De vloercoatings die de meeste bouwmarkten verkopen, zijn watergedragen en worden in een zeer dunne laag aangebracht. Maar water verdampt uiteindelijk, en aangezien een watergedragen coating voor 30% uit water bestaat, zal de vloer dus op termijn een derde van zijn laagdikte verliezen. Doordat Epoxywinkel.nl voornamelijk met oplosmiddelenvrije producten werkt (water behoort ook tot de oplosmiddelen) blijft de laagdikte van uw nieuwe vloer door de jaren heen gelijk. Dit heeft vooral gevolgen voor de levensduur van uw vloer: een vloer van Epoxywinkel gaat aanzienlijk langer mee dan een epoxycoating die u in een bouwmarkt aanschaft. Niet voor niets worden onze professionele vloercoatings ook gebruikt in onder meer magazijnen, werkplaatsen, distributiecentra en in zeer grote testruimten bij TNO, waar auto’s worden getest.

Verkleurt een kunststof vloerafwerking?

Zowel epoxy’s als aromatische polyurethanen zullen op termijn verkleuren. Met name bij lichte kleuren kan deze verkleuring opvallend zijn. U kunt dit voor een deel tegengaan door een topcoating op basis van alifatische polyurethaan aan te brengen. Deze topcoating bevat een UV-filter en hij beschermt uw vloer niet alleen langer tegen verkleuring, maar ook tegen andere invloeden. Bovendien maakt de topcoating uw vloer meer krasvast.

Kan ik in mijn badkamer een wandcoating aanbrengen in plaats van tegelwerk?

Dat kan, hoewel wij deze toepassing van epoxy coatings meestal afraden gezien de mogelijke problemen. Wilt u toch een wandcoating aanbrengen op uw badkamermuur, neem dan de volgende richtlijnen in acht.

 • Let op dat er geen gaatjes in de wanden zitten, deze zullen zich namelijk gaan volzuigen met water en op termijn kunnen er daardoor blazen in de coating ontstaan. Ook naden en dergelijke moeten zorgvuldig afgedicht zijn.
 • De oppervlakte van de wand moet glad en strak zijn en mag niet poederachtig zijn.
 • Breng eerst een impregnerende primer aan en daarna minimaal 2, maar liever 3 lagen coating. Als primer is EP BS 2000 het meest geschikt, vervolgens 2 lagen EP BS 3000 afgewerkt met de topcoating PU Aqua Top 2k mat.
 • Breng voldoende lagen in een goede dikte aan.
 • Breng ook onder kniehoogte de primer en coating zorgvuldig en voldoende dik aan. Veel mensen vinden deze hoogte lastig werken en gaan daardoor niet zorgvuldig genoeg te werk. Niet vreemd dus dat de meeste problemen met vloercoatings die als wandcoating worden gebruikt juist onder kniehoogte optreden!


N.B.: het aanbrengen van een wandcoating met de producten van Epoxywinkel.nl is geheel op eigen risico!

Kan ik een coating aanbrengen in mijn douchebak?

Nee. Doordat een vloercoating een beperkte laagdikte heeft, is de kans groot dat uw douchebak zal blijven lekken. Met name bij de overgang tussen de vloer en de wand kunnen er achteraf ook kleine scheurtjes ontstaan, die ook lekkages tot gevolg kunnen hebben.

Voorbehandeling epoxyvloeren

Waaraan moet mijn vloer voldoen voor het aanbrengen van een coating?

De vloer moet schoon, droog en vetvrij zijn. Losse delen moet u verwijderen en zo nodig herstellen. Het is ook belangrijk dat de vloer voldoet aan de functie waarvoor hij bedoeld is. Zorg ook dat een eventuele losse cementhuid verwijderd wordt. Dat kan chemisch of mechanisch.

Hoe verwijder ik olievlekken?

Eventuele olievlekken kunt u zoveel mogelijk wegnemen met kattenbakkorrels. Er bestaan ook andere middelen om olievlekken te verwijderen. Let bij het gebruik van een olievlekverwijderaar wel op dat er gaan ander soort vervuiling achterblijft die de hechting van een coating kan verstoren. Soms kan het noodzakelijk zijn om de ondergrond na te spoelen met schoon water. Daarna moet de vloer eerst weer drogen voordat u kunt beginnen met het aanbrengen van de coating.

Hoe moet ik mijn vloer voorbehandelen voor het aanbrengen van een coating?

Meestal is het aan te bevelen om de ondergrond voorafgaand aan het aanbrengen van de coating stofvrij te stralen of te schuren met een diamantschuurmachine. De laatste methode is vaak de eenvoudigste, aangezien verhuurbedrijven als Bo-Rent en Boels schuurmachines met een diamantschijf verhuren. Door te schuren haalt u de oppervlaktevervuiling weg en verwijdert u eveneens een eventuele cementhuid.

Kunt of wilt u niet schuren, haal dan zoveel mogelijk vervuiling weg en behandel de vloer voor met een diep impregnerende primer, bijvoorbeeld Bs2000 primer. Een andere oplossing is de vloer aan te zuren met een oplossing van Sardex Forte in water. Het is wel belangrijk dat u de vloer daarna met schoon water naspoelt en hem daarna goed laat drogen. De oplossing zal het toplaagje van de vloer verwijderen, waardoor een primer of coating goed in staat is om in de ondergrond door te dringen.

Er zitten gaten in mijn vloer. Hoe en waarmee maak ik die dicht?

Gaten in de vloer kunt u herstellen met wat epoxymortel type EP mortel 703. Gebruik geen egaline-achtige materialen of andere cementgebonden producten. Deze moeten namelijk eerst een paar weken drogen voordat u verder kunt. Kleine scheurtjes in de vloer kunt u eventueel herstellen met  EP Plamuur of staal/polyesterplamuur. Heeft u een bijzondere situatie of wilt u zeker weten dat u gaten en scheuren op de juiste manier dichtmaakt, neem dan even contact met ons op.

Mengen epoxyvloeren

Hoe en hoe lang moet ik een coatingsproduct mengen?

De producten moeten voordat u ze gaat verwerken goed worden gemengd. Bij 1-componentenproducten kunt u volstaan met zeer goed roeren. Gebruikt u een 2-componentenproduct, dan is mengen nog belangrijker, omdat dit bepalend is voor de mate van doorharding van de coating.

Meng altijd met behulp van een boormachine met een mengstaaf erop. Neem liever geen verfmenger maar gebruik een menger zoals hier afgebeeld. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en op Epoxywinkel.nl en worden in tegenstelling tot verfmengers voornamelijk gebruikt voor het mengen van poederlijmen en dergelijke.

Het is belangrijk dat er een homogeen mengsel ontstaat. Om dat te bereiken moet u een 2-componentenproduct 2 tot 3 minuten mengen. Voor het mengen van de producten ontvangt u van ons altijd een korte handleiding.

Verwerken epoxyvloeren

Wat is de verwerkingstijd van een 2-componentenproduct?

Epoxyproducten hebben een beperkte verwerkingstijd. Om die beperkte tijd zo goed mogelijk te kunnen benutten, moet u een aantal factoren in acht nemen:

 • Bewaar de producten op een koele plek. Hoe hoger de begintemperatuur van het product, hoe korter de verwerkingstijd.
 • Giet het product na het mengen over in een platte, lage bak. Zo kan de warmte die het product ontwikkelt, snel wegtrekken.
 • Verwerk geen epoxy’s bij hoge temperaturen. Boven een producttemperatuur van 25 graden Celsius is het vaak al lastig om het aangemaakte product te verwerken.
 • Maak kleine hoeveelheden aan en gebruik eventueel verpakkingen van 5 kg.
 • Verwerk een epoxy bij voorkeur met twee personen.
 • Zorg dat alles klaar is voor het aanbrengen van het product voordat u het gaat mengen. Zorg dus dat u bijvoorbeeld niet na het mengen nog moet gaan afplakken.
 • Wilt u epoxyproducten bij lage temperaturen verwerken, houd er dan rekening mee dat het verbruik van de producten zal oplopen. Doordat de ondergrond en het product zelf koud zijn, zal het product namelijk dikker worden en daardoor lastiger te verwerken. Zorg dus dat het product een goede verwerkingstemperatuur heeft, maar zorg ook dat de ondergrond niet te koud is. Als dat wel het geval is, zal het product schrikken als het op de ondergrond wordt aangebracht.

Komen er schadelijke stoffen vrij tijdens het verwerken?

Nagenoeg alle producten van Epoxywinkel.nl zijn vrij van oplosmiddelen. Dat staat ook altijd bij de producten vermeld, evenals op de verpakking. Daardoor is het voor de meeste producten geen enkel probleem om ze binnen te verwerken en hoeft u niet bang te zijn voor schadelijke stoffen. Het dragen van een koolstofmasker is bij deze producten dus niet nodig. Door de toevoeging van hulpstoffen is het wel mogelijk dat uw product een typische geur verspreidt.

Uiteraard dient u met elke verf of coating zorgvuldig om te gaan, dus ook met de producten van Epoxywinkel.nl. Voorkom dus dat er verf of coating op de huid komt of ingeslikt wordt. Draag handschoenen en beschermende kleding en ventileer de ruimte waarin u werkt goed.

Hoe voorkom ik huidirritatie en irritatie aan ogen of luchtwegen door de producten van Epoxywinkel.nl?

De hars, en vooral de harder die in onze producten zit, zijn bij normaal gebruik niet bijzonder gevaarlijk voor uw gezondheid. Ze kunnen echter wel lastige huidirritatie veroorzaken. De damp van de harder kan overgevoeligheid geven aan de ogen en ademhalingsorganen. Voor zowel huidirritatie als irritatie aan ogen en luchtwegen geldt dat de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere. Om deze klachten te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor een goede ventilatie van de ruimte waarin u werkt en met handschoenen of een zogenaamde barrièrecrème werken.

Na het aanbrengen van de coating

Hoe lang moet ik wachten voordat ik de aangebrachte coating mag belasten?

Er bestaan twee soorten belasting: mechanische belasting en chemische belasting.

 • Na 72 uur bij een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius is een 2-componentenproduct maximaal bestand tegen mechanische belasting.
 • Bij een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius duurt het ongeveer 7 dagen voordat een coating zijn maximale chemische belastbaarheid bereikt.

Om te voorkomen dat er snel beschadigingen aan de vloer ontstaan, dient u deze tijden altijd in acht te nemen. Wilt u van deze tijden afwijken, dan is dit geheel op uw eigen risico.

Wanneer mag de vloer met water in aanraking komen?

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de epoxyvloer pas in aanraking komt met water wanneer deze volledig is uitgehard en bij voorkeur pas na 7 dagen. Komt er in een vroegtijdig stadium water op de vloer of komt de epoxyvloer wanneer de epoxy nog vers is in aanraking met water, dan zullen er witte vlekken ontstaan. U kunt proberen deze met azijn te verwijderen, maar de kans is groot dat dit niet zal lukken.

N.B.: De bovenstaande informatie is samengesteld op basis van de laatste stand der techniek en enkel van toepassing op de producten die verkrijgbaar zijn op Epoxywinkel.nl. De bovenstaande tekst is enkel bedoeld ter informatie voor het verwerken van coatings. Gezien het feit dat de directe toepassing van onze producten buiten onze invloedssfeer plaatsvindt, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend.