Meestgestelde vragen


Wil je zelf aan de slag gaan met het aanleggen van een gietvloer, vloercoating, epoxyvloer of parketvloer? Op Epoxywinkel.nl vind je niet alleen alle benodigde producten, maar ook praktische informatie, handleidingen en instructievideo’s.

Ga naar onze instructievideo's

Onze deskundigen staan graag voor je klaar! Heb je een vraag? Wellicht vind je jouw antwoord tussen de veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice.


1. Wat is vloercoating?


Een vloercoating is een ijzersterke 2-componenten verf op basis van epoxy. Het wordt veelal gebruik in de industrie, denk aan magazijnen, garages en fabrieken. De coating is slijtvast, bestand tegen vocht, chemicaliën, vuil en stof. Hierdoor blijft je vloer jarenlang mooi en is schoonmaken een stuk eenvoudiger.

Je kunt de coating bovendien ook in je woning toepassen. Met een extra laag PU Strong topcoat heeft het dezelfde uitstraling als een gietvloer.

Let op: als je ondergrond oneffenheden bevat, ga je dit terugzien in het eindresultaat. Heb je geen rechte ondergrond, maar een tegelvloer of een houten vloer? Dan moet deze juist zijn voorbewerkt voordat je een vloercoating aanbrengt.


2. Wat is het verschil tussen vloercoating en een gietvloer?


Vloercoating


Onze vloercoatings bestaan uit epoxy. Dit materiaal is hard, stug en niet flexibel. Het is bovendien slijtvast, goedkoop en daarmee geschikt voor grote oppervlaktes zoals magazijnen. Hoe dikker de epoxy of hoe meer lagen, des te sterker de vloer is en hoe meer je deze kunt belasten (zowel mechanisch als chemisch).


Polyurethaan gietvloer


Een PU gietvloer is, in tegenstelling tot een vloercoating, wel flexibel. Daarnaast oogt het luxer, loopt het comfortabel en is het duurder. Een PU gietvloer is daarom meer geschikt voor een ruimte in huis, zoals een woonkamer of keuken. Ook neemt het zijn omgevingswarmte aan en kun je het (effectief) combineren met vloerverwarming.

Door de flexibele aard van PU kun je deze niet hoog belasten met palletwagens of heftrucks.


3. Wat is epoxy?


Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.


4. Kan een epoxyvloer op PU gietvloer ook worden gecombineerd met vloerverwarming?


Jazeker! Een gietvloer is zelfs ideaal om met vloerverwarming te combineren. Het voordeel is namelijk dat een gietvloer de warmte heel snel overneemt en je altijd warme voeten hebt!


5. Hoe onderhoud ik mijn gietvloer?


Doordat de gietvloer naadloos is, is deze gemakkelijk te onderhouden. Je kunt de vloer het best reinigen met een zachte bezem, stofzuiger of een lichtvochtige doek.


6. Welke soorten gietvloeren zijn er?


Wij hebben verschillende gietvloeren in ons assortiment. Zo kun je kiezen voor een PU gietvloer, een epoxy gietvloer, woonbeton of een troffelvloer.


Ontdek onze kant-en-klare vloerpakketten


7. Hoe lang gaat een gietvloer mee?


Een gietvloer gaat, mits je ‘m goed onderhoudt, zo’n 15 tot 20 jaar mee.

 

8. Wat zijn de voordelen van een PU gietvloer?


Dat een PU gietvloer populair is, is niet zomaar. Deze industriële, stijlvolle vloer ziet er namelijk niet alleen mooi uit, maar heeft ook veel praktische voordelen.


PU gietvloer is duurzaam


Wil je een vloer die jarenlang mooi blijft? Een PU gietvloer is duurzaam en daardoor een slimme keuze. Je hebt er lang plezier van!


Hygiënisch


Een PU gietvloer trekt geen stof of viezigheid aan en is volledig naadloos. Hierdoor zijn er dus geen gaten of kiertjes waarin stof kan ophopen. Dit maakt de vloer erg hygiënisch. Bovendien is deze gietvloer waterafstotend en geschikt voor mensen met een allergie of voor gezinnen met kinderen.

Makkelijk schoon te maken


Doordat een PU gietvloer stof en vuil afstoot, is deze ook gemakkelijk schoon te maken. Wil je de vloer reinigen? Doe dit dan met warm water en een dweil en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Wist je dat je zelfs rode wijn of koffievlekken kunt verwijderen van een PU gietvloer? Zorg er wel voor dat je de vloer zo snel mogelijk schoonmaakt wanneer je morst.


Comfortabel


Een PU gietvloer oogt stoer en strak, maar heeft eigenlijk juist een zacht karakter! Zo is deze vloer licht elastisch waardoor je er comfortabel overheen loopt. Bovendien neem de vloer de omgevingswarmte over, waardoor deze niet koud aanvoelt.


Geschikt voor vloerverwarming


Wil je altijd warme voetjes hebben? Combineer dan een PU gietvloer met vloerverwarming. Doordat de vloer de warmte vasthoudt, bespaar je bovendien op stookkosten.


Geluiddempend


Doordat een PU gietvloer licht elastisch is, is deze ook geluiddempend. Het is dus goed voor de akoestiek van je huis. Zeker wanneer je het vergelijkt met een houten vloer of een stenen vloer.


9. Wat is het verschil tussen een epoxy gietvloer en een PU gietvloer?


Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch. Door deze eigenschappen zijn PU gietvloeren beter bestand tegen krassen en geven ze meer loop- en wooncomfort.


10. Kan iedereen een gietvloer of een vloercoating zelf aanbrengen?


Dankzij onze handleidingen, heldere instructievideo’s en deskundig advies kan iedereen - die een beetje handig is - zelf een gietvloer of een vloercoating aanbrengen. Wil je een gietvloer aanleggen? Dan is wat meer ervaring met het gebruik van een vlakspaan of kam vereist.


Bekijk handleidingen


11.Wat heb ik nodig om een gietvloer of een vloercoating aan te brengen?


Om het je nog makkelijker te maken, hebben we kant-en-klare pakketten samengesteld. Zo hoef je zelf enkel het oppervlakte op te meten en kun je zo een pakket bestellen dat daarop aansluit. Daarnaast hebben we ook gereedschapspakketten zodat je ook de tools hebt om direct aan de slag te gaan.

Zorg er zelf voor dat je het volgende ook in huis hebt:

✔ Een boormachine met een regelbaar toerental en een verfmengstaaf
✔ Per aan te brengen laag 1 roller en 1 kwast
✔ Een (bezem)steel om de roller aan vast te maken
✔ Emmers om de producten uit te verwerken
✔ Afplaktape, handschoenen en geschikte kleding