Ondergrond reparatie: zo doe je dat

Beschadiging aan de ondervloer
9 augustus 2019 724 view(s)

Voordat je een gietvloer, vloercoating of een ander vloersysteem plaatst kan het zijn dat je nog enkele reparaties moet uitvoeren aan de ondervloer. Het uitvoeren van deze reparaties is een erg slimme zet. Want alleen als de ondervloer geheel vlak en strak is zal het eindresultaat perfect zijn.

Voor de diverse reparaties heb je verschillende materialen nodig. We leggen je uit welke materialen je voor welke beschadigingen kunt gebruiken.

 

Veel grote oneffenheden

 

Mochten de oneffenheden heel groot zijn, dan kun je ervoor kiezen om de vloer eerst te egaliseren. Met egaliseren breng je een laag van 5-10 mm dik aan over de ondervloer. Deze laag verbergt de oneffenheden van de ondervloer.

Bij het toepassen van een egalisatie is het belangrijk dat je de ondervloer eerst voorbehandelt door de vloer te schuren en stofvrij te maken. Hierna breng je eerst een speciale egaline primer aan. Pas daarna kunt u de egaline aanbrengen.

 

Egaline Systeem:

 

  • 1e laag Primer voor egaline
  • 2e laag Cementgebonden ondergronden: Uzin NC170

-of-

 

 

Enkele grote oneffenheden

 

Last van grote oneffenheden in je ondervloer? Deze kun je het beste dichtsmeren met een epoxy reparatiemortel. Deze mortel zal na uitharden heel sterk zijn en is daarom goed geschikt om dit soort reparaties te maken. Let er wel op dat je het gat van tevoren schuurt en stofvrij maakt. Hierna breng je een primer aan waarna de mortel er nat in gesmeerd kan worden. Door de mortel er nat in te smeren is de reparatie extra sterk.

Tip: deze mortel kan ook gebruikt worden om een holle plint te maken!

 

Enkele kleine reparaties

 

Kleine putjes en gaatjes kunnen goed behandeld worden met een epoxy reparatiemortel, zoals hierboven beschreven. Maar soms kan het zijn dat de gaatjes te klein zijn om met een mortel te behandelen. Je kunt dan kiezen voor een epoxy plamuur. Deze plamuur is fijner van structuur en kan daarom in kleinere beschadigingen gesmeerd worden.

 

Veel kleine reparaties

 

Mocht je ondervloer nou helemaal vol zitten met kleine putjes en gaatjes, dan kun je een extra schraplaag toepassen. Deze verwerk je tussen de primer en de afwerklaag. Systeem voorbeeld:

 


Scheuren in de dekvloer

 

Je kunt scheuren in de ondervloer op meerdere manieren behandelen. Een goede optie is om krammen te plaatsen. Dit zijn stukjes gekronkeld metaal. Daarmee wordt de ondervloer beter bij elkaar gehouden zodat er verminderde kans is dat deze verder kan scheuren. Dit werk je af met glasvlies en/of epoxyprimer X300.

Soms kan het bij oude ondervloeren voldoende zijn om de vloer dicht te gieten met een epoxy primer of met epoxy plamuur.Alles voor het repareren van een ondergrond

Bezig met laden...