Hoeveel epoxy heb ik nodig?

Hoeveel epoxy heb ik nodig

Ga jij aan de slag met epoxyhars? Je kunt zelf berekenen hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw project. Een liter epoxyhars geeft 1 mm laagdikte per vierkante meter. Maar omdat we epoxy giethars niet in liters verkopen maar op gewicht, moet je dit nog omrekenen naar het aantal benodigde kilogram. Een liter epoxy staat gelijk aan 1,1 kilogram. Als je wilt weten hoeveel epoxy je precies nodig hebt, kun je verschillende methodes toepassen om de hoeveelheid te berekenen.

 

Epoxy hoeveelheid berekenen voor standaard vormen

 

Voor standaard vormen zoals rechthoeken, vierkanten en cirkels kun je standaard formules gebruiken. In de app store van je telefoon vind je een aantal handige, gratis apps die deze berekening voor je kunnen maken. Zoek op Resin Calculator en reken uit hoeveel epoxy je nodig hebt. Het is handig om van tevoren te weten hoe dik de laag epoxy wordt, want dit getal heb je nodig voor de berekening. Ga je bijvoorbeeld een tafel coaten of een epoxy dienblad maken? Dan is een laagdikte van 1,0 tot 2,0 mm gebruikelijk.

 

Of bereken het met de rekenmachine:

 

  • Hiermee kun je berekenen hoeveel epoxy je nodig hebt voor rechthoeken: lengte in cm x breedte in cm x laagdikte in cm x 1.1 (soortelijk gewicht) : 1000 = aantal kilogram epoxyhars.
  • Zo bereken je hoeveel epoxy je nodig hebt voor cirkels: 3.14 (pi) x straal in cm (halve diameter) x straal in cm x laagdikte in cm x 1.1 = aantal kilogram epoxy.
  • Hoeveel epoxy je nodig hebt voor vierkanten bereken je op dezelfde manier als een rechthoek.

 

Hoeveel epoxy voor een mal?

 

Meten is weten, of in dit geval geldt eigenlijk wegen is weten. Want de makkelijkste manier om te achterhalen hoeveel epoxy in jouw mal gaat, ongeacht de vorm, is wegen. Mallen voor kleinere projecten, zoals een epoxy dienblad zijn eenvoudig te wegen. Eerst weeg je de lege mal. Daarna vul je de mal met water waarna je de mal opnieuw weegt. Het verschil in gewicht is het aantal liter dat in je mal past, want 1 kg water staat gelijk aan een liter. Omdat een liter epoxy 1,1 kg weegt vermenigvuldig je het gewicht dat je zojuist hebt gewogen met 1,1 en dan weet je precies hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw vorm.

Is het lastig om de mal te wegen? Als je een epoxy tafel gaat maken kan de mal te groot zijn om goed te kunnen wegen. Vul de mal dan met maatbekers en houd bij hoeveel liter je erin schenkt. Als je de epoxyhars vanuit een mengbeker overschenkt in jouw mal dan blijft er wat epoxy giethars achter in de mengbeker. Het gaat alleen om zulke kleine hoeveelheden dat dit te verwaarlozen is.

 

25 april 2022
2759 view(s)
Vond je dit bericht leuk?
0
0