Door de drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren dan je van ons gewend bent. Meer informatie

Epoxy tafel

Epoxy tafel

Epoxy tafel

De River Table wordt steeds populairder. Deze tafel bestaat uit twee losse stukken hout en in het midden vloeit - als een rivier - gekleurd epoxy hars. Het is een ware eyecatcher voor je interieur en het mooie is: een epoxy tafel maken is gemakkelijk zelf te doen! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf zo’n River table maakt. 

De veelzijdigheid van epoxy

 

Epoxy heeft zulke fijn eigenschappen, dat we deze voor een tal aan producten in kunnen zetten. Naast onze epoxyvloeren kan je ook zelf een tafel maken met Epoxy Giethars. Voor dit fantastische project hebben we epoxy in een diepe rivierblauwe kleur gegoten tussen twee dikke planken. Hierdoor lijkt het net alsof er een rivier door de tafel heen stroomt. Wil jij ook zo’n prachtige River Tabel maken? Volg dan de stappen in onderstaande instructievideo’s.

 

Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat heb je de volgende materialen nodig:Overige materialen

 

  • Een dikke plank met schors, door midden gezaagd
  • Onderstel van de tafelGereedschap

 

  • Boor- of schroefmachine
  • Lijmklemmen
  • Gasbrander

 

Stap 1: materialen uitkiezen en klaarleggen

Bepaal allereerst voor welke look epoxy tafel je wil gaan. Kies jij voor een strakke epoxy tafel of juist hout met veel nerven en noesten? Welke kleur krijgt ‘de rivier’ oftewel de epoxy giethars? Je kan ook voorwerpen in de hars toevoegen, zoals ‘zwemmende visjes’. Bereken de afmetingen van je epoxy tafel en haal alle benodigde materialen in huis.

 

Stap 2: het hout voorbereiden

Voordat je de epoxy tafel gaat maken, is het belangrijk dat je het hout goed voorbereidt. Zorg ervoor dat de planken droog, schoon en vetvrij zijn. Anders kan de epoxy niet goed hechten. Wij raden het daarom ook aan om het oppervlak, voordat je begint, schoonmaakt met aceton.

Hierna kun je het hout ‘primeren’. Hiermee sluit je het hout af. Dit kun je doen met een dun laagje epoxy giethars. Breng het aan met een roller en verdeel de hars evenredig over het hout van je epoxy tafel.

 

Stap 3: maak een mal voor je epoxy tafel

In onderstaande video zien we hoe we de MDF platen hebben ingetapet met PE tape. Deze MDF platen hebben we nodig om de mal van de tafel te maken. Zorg dat de mal de grootte heeft van het uiteindelijke tafelblad. Hou rekening met de hoeveelheid epoxy die je aanschaft. In bijgaande video maken we een vierkante tafel met 18 kg Epoxy Giethars. Schroef de mal goed vast.

 

 

 Stap 4: hout in de mal plaatsen en voorbereiden

De mal is klaar, het hout is voorbereid, dus je kan aan de slag gaan met een epoxy tafel maken. Plaats de stukken hout in de mal. Plaats de planken in de mal met hun rechte delen naar de buitenzijde toegericht. Zorg ervoor dat deze niet verplaatst, je kan eventueel lijmklemmen gebruiken. Bedek de vloer rondom de mal met afdekplastic om te voorkomen dat de epoxy op je vloer terechtkomt.

 

Stap 5: epoxy met pigmenten mengen en gieten

We hebben het kleurpigment Pourpoxy Pigment Metallic Greenblue gebruikt voor een rijke helderblauwe rivierkleur. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor een andere kleur te kiezen. Wij gebruikten 10 gram kleurpigment op 18 kg giethars. Reken uit hoeveel pigment je voor jouw tafel nodig hebt.

Meng de epoxy giethars volgens de gebruiksaanwijzing en voeg de kleurpigmenten toe. Begin met een klein beetje kleurstof en voeg voorzichtig meer toe tot je de juiste kleur hebt bereikt voor jouw epoxy tafel.

Giet vervolgens de epoxy in de mal, tussen het hout. Voeg op het einde telkens kleine beetjes toe om de controle te houden. Je wil natuurlijk niet dat de gekleurde epoxy over de rand stroomt.

Na het gieten verwijder je met een brander de luchtbellen aan het oppervlak van je epoxy tafel.

 

Stap 6: afwerking van je epoxy tafel

 

Twee weken later…

De giethars heeft nu voldoende gedroogd. Tijd om de mal los te maken, het blad glad te schuren en glanzend af te lakken! 

 

 

Verwijder de mal voorzichtig. Hierna ga je aan de slag met het afwerken van de epoxy tafel. Zo kun je het hout opschuren en afwerken met houtolie, maar je kan ook voor een UV-bestendige PU-topcoat gaan. Op deze manier is de epoxy tafel krasbestendig.

Een andere optie is het polijsten van het tafelblad. Gebruik hiervoor een polijstmachine met korrel 1500 tot 3000.

Hierna is het eindelijk zover om het eerste resultaat te onthullen. Tijd om de tafel stofvrij te maken en volledig te ontvetten. Gebruik hiervoor een klein beetje ammonia Nadat het blad volledig stofvrij is, ga je er nogmaals even overheen met een vochtige doek, om de ammonia te verwijderen. Tot slot lak je de tafel af met snelle Epoxy Giethars (zonder pigment). Brand opnieuw de luchtbelletjes weg met een gasbrander.

 

Et voilá!

 

 

 

 

Je hoeft nu alleen nog het onderstel aan het tafelblad te bevestigen en je kan genieten van je zelfgemaakte River Table!Bekijk ook onze andere DIY projecten

 

 Op het YouTube kanaal van Epoxywinkel.nl vind je een tal aan leuke doe-het-zelf-projecten. Zo leer je bijvoorbeeld ook hoe je je eigen gietvloer aan kunt brengen. Heb je een vraag over een van deze projecten? Neem dan contact met ons op.

11 augustus 2020
Vond je dit bericht leuk?
0
0