Warmtepomp bij Epoxywinkel

Warmtepomp bij Epoxywinkel
29 maart 2022 0 view(s)

 

Verwarmen zonder aardgas? Dat kan met een all electric warmtepomp. Deze volledig elektrische warmtepomp kan alles wat je cv-ketel ook kan, van het verwarmen van jouw bedrijfspand of huis tot het verwarmen van water voor de douche. Bij Epoxywinkel.nl gebruiken wij een volledig elektrische warmtepomp, omdat dit veel duurzamer is én omdat deze warmtepomp helemaal geen gebruik maakt van aardgas. Wij leggen je uit hoe dat werkt en wat het ons aan besparingen oplevert.

 

All electric warmtepomp

De naam zegt het al: een volledig elektrische warmtepomp werkt helemaal op stroom. Onze pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dat om in energie om de temperatuur in onze groene fabriek te reguleren. Hij werkt in combinatie met de vloerverwarming in ons pand, maar je zou hem ook met de juiste wandverwarming of radiatoren kunnen gebruiken. Goede isolatie is van belang als je jouw bedrijf ook met een warmtepomp wil gaan verwarmen, want je wil niet dat er te veel warmte verloren gaat.

 

Gasloos verwarmen

Hoe ga jij jouw bedrijf klimaatneutraal maken? Wij zijn ons aan het voorbereiden op een toekomst zonder aardgas. Gasloos verwarmen is daar een groot onderdeel van. Een goed alternatief is de volledig elektrische warmtepomp. Er zijn ook hybride warmtepompen, die samenwerken met jouw cv-ketel (dat kan niet met iedere ketel overigens). Hybride warmtepompen gaan over op gas op het moment dat het buiten erg koud is. Dit systeem is alleen helemaal niet nodig, want all electric warmtepomp kan ook bij vorst warmte uit de lucht, de bodem of het water halen om voor een comfortabele binnentemperatuur te zorgen.

 

Elektrische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepomp maakt gebruik van laagwaardige omgevingswarmte. Om die warmte om te zetten heeft de pomp stroom nodig. Helaas wordt nog steeds veruit de meeste stroom opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Dat doen wij even anders. Bij ons wordt de elektriciteit die onze elektrische warmtepomp nodig heeft opgewekt door onze zonnepanelen.

 

Hoeveel bespaart een warmtepomp?

Als je kiest voor verwarmen met een warmtepomp in plaats van aardgas dan kun je jouw CO2- uitstoot met wel 45% tot 55% verlagen. Om het rendement van de warmtepomp te berekenen kijk je naar de verhouding tussen de benodigde elektriciteit en de afgegeven warmte. Een warmtepop zet namelijk omgevingswarmte in bruikbare warmte om voor temperatuurregulatie en daar is stroom voor nodig. In ons geval gebruikt de warmtepomp 1 kWh stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen om 4 kWh warmte uit de buitenlucht te halen voor ons bedrijfspand. Dat betekent een rendement van 400%.

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Bezig met laden...