Polyester boot kaal schuren: zo verwijder je verfresten

Polyester boot kaal schuren: zo verwijder je verfresten
Geplaatst in: Bootreparatie

Als je jouw boot wil repareren of verven met bootlak, moet je eerst je polyester boot kaal schuren. Je wil dat dit snel en grondig gebeurt. Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je.

 


Harde antifouling verf verwijderen van een polyester boot

 

Antifouling is een aangroeiwerende verf en zorgt ervoor dat (micro)organismen zich niet of moeilijk kunnen hechten aan de romp van de boot. Voor snelle schepen (harder dan 25 knopen) wordt vaak harde antifouling gebruikt. Dit type is een onderwaterverf die na contact met water langzaam de biociden loslaat. Na verloop van tijd blijft alleen de verflaag. Deze moet je er eerst weer af schuren, voordat je antifouling aanbrengt.

Op polyester boten gaat dit het snelst met een vacuüm schraper. Deze verfschraper heeft een doorvoer stofafzuiging waardoor het stof niet in de omgeving rond gaat vliegen.

Een polyester boot kaal schuren kan ook met een roterende Tercoo straler. Dan heb je wel een afstandhouder nodig aangezien je anders de gelcoat beschadigt.

 


Zelfslijpende antifouling verwijderen

 

Heb je te maken met een zelfslijpende antifouling? Verwijder deze dan van je polyester boot met een hogedrukreiniger. Hierna kun je er zelf weer een nieuwe laag antifouling op aanbrengen.

 


Polyester boot kaal schuren: gelcoat verwijderen

 

Als je polyester boot last heeft van osmose, moet je eerst de gelcoat verwijderen. Heb je een kleine of middelgrote boot? Dan kun je dit doen met een fiberschijf. Bevestig deze, inclusief adapter, op een slijptol.

Heb je een grotere boot? Dan raden wij je aan om de Tercoo roterende straler te gebruiken.

Als je jouw polyester boot hebt geschuurd, kun je deze met epoxy beschermen tegen osmose.



Alles voor bootonderhoud

20 juli 2020
2581 view(s)
Vond je dit bericht leuk?
0
0