Epoxy serveerplank maken

epoxy kunst
Geplaatst in: Epoxy kunst maken

Heb je nog een mooi stuk hout over ter grootte van een serveerplank? Met epoxy creëren we samen een leuke tweekleurige serveerplank met een handvat van epoxy giethars. In een paar simpele stappen leiden we je door dit project heen. Je kunt daarnaast gebruikmaken van relevante video’s over epoxy giethars, om de basis van het epoxygieten onder de knie te krijgen. We starten eerst met alle nodige zaken die je dit voor dit project nodig hebt!

 

Alle benodigdhedenVoordat je aan de slag gaat heb je een aantal materialen nodig. Bij Epoxywinkel.nl vind je alles dat je nodig hebt:

 

 

 Overige materialen

 

  • Een stuk hout als snijplank

 

  • MDF platenGereedschap

 

  • Houtzaag

 

  • Winkelhaak

 

  • PotloodOptioneel

 

  • Kruipolie

 

  • Houtolie

 

  • FreesStap 1: de mal makenDe grootte van je houten plank is bepalend voor de grootte van je uiteindelijke serveerplank. We gaan straks aan een zijde de epoxy giethars gieten en maken daar ook het handvat van. Je kunt je houten plank eventueel ook wat kleiner zagen tot de gewenste maat. Nu weet je hoe groot je mal moet gaan worden van MDF.

 

Zorg ervoor dat je mal ongeveer 1/3 aan ruimte overhoudt, waar je de epoxy giethars straks in kunt gieten. Een derde lijkt groot, maar we zagen straks het handvat uit de epoxy. Hierdoor gaan dus twee blokken epoxy verloren. Zorg er daarom voor dat je voldoende ruimte hebt voor een stevig handvat en nog minstens 2 cm epoxy giethars in het verlengde van de plank.

 

Plaats het MDF dus in de gewenste grootte om de plank heen en tape de bodem en randen aan elkaar vast. Zorg dat je mal geen kieren of gaten heeft door alles goed af te plakken met de PE tape.

 

 

Stap 2: stel je epoxykleuren samenWeet jij al welke kleur jouw serveerplank wordt? Kijk wat mooi past bij jouw houten plank. In ons voorbeeld hebben we gekozen voor het pigment turkooisgroen. Verder heb je Epoxy Giethars UV Traag nodig. We kiezen in dit geval voor de variant Traag, omdat deze epoxy geschikt is voor gietingen van 0,5 tot 4 cm dik.

 

Je kunt nu je epoxy giethars mengen met het pigment. Voeg het pigment langzaamaan toe tot het gewenste kleurresultaat. Voor een serveerplank zou je je epoxy giethars kunnen mengen in een mengbeker, aangezien we niet heel veel nodig hebben. Giet je epoxy giethars in de mal totdat je dezelfde dikte als de houten plank hebt bereikt. En nu is het een kwestie van wachten! Zo’n 14 dagen, dus houd nog even geduld. Zet je projectje op een afgelegen plek waar het rustig uit kan harden.

 

Stap 3: het handvat uitzagenWe zijn zo’n 2 weken verder en nu is het ein-de-lijk tijd om verder te gaan met je serveerplank! Pak je handzaag en eventueel wat kruipolie. Teken met een potlood af hoe je jouw handvat uit wilt zagen. Gebruik hierbij een winkelhaak, zodat je zeker weet dat je hoeken van 90 graden aftekent. Ga vervolgens voorzichtig te werk met je houtzaag.

 

Stap 4: opschuren & oliënAls het goed is heb je nu al de ruwe opzet van je serveerplank. Om hem helemaal mooi te maken schuur je hem op. Je kunt de hoeken wat afronden tijdens het schuren. Voor de afgeronde hoeken in ons voorbeeld hebben we een frees gebruikt. Dit is optioneel als je in het bezit bent van een frees.

 

Tot slot neem je een oude doek en wat houtolie om het resultaat te onthullen. Er verschijnt nu een prachtige serveerplank die je helemaal zelf hebt gemaakt. Gefeliciteerd met jouw resultaat!

 

Bekijk ook eens ons YouTube-kanaal voor meer DIY projecten met epoxy giethars. We vinden het leuk als je het resultaat met ons deelt op een van onze social media kanalen. Gebruik hiervoor de hashtag #epoxywinkel.

 

 

 

4 mei 2021
1511 view(s)
Vond je dit bericht leuk?
0
0