DIY: 2x zelf een epoxy mal maken

DIY: 2x zelf een epoxy mal maken
22 september 2020 4008 view(s)

Ga je aan de slag met het maken van epoxy kunst? Dan heb je vaak een mal nodig om de epoxy giethars in te gieten. Een epoxy mal maken is echter niet zo moeilijk! Wij geven je twee ideeën.Bekijk alle gietharsen

Hier hecht epoxy niet aan

 

Epoxy hecht op veel materialen, zoals hout, steen en de meeste kunststoffen. Voor een mail is het natuurlijk belangrijk dat de epoxy giethars hier niet aan hecht. Daarom is het belangrijk om te weten welke materialen geschikt zijn en dus niet plakken:

  • Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape

  • Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen

  • Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht. Mallen kun je dus ook hiermee inwrijven.

 

 

1. Epoxy mal maken met polyethyleen

 

Een vuilniszak is een goede ondergrond wanneer je aan de slag gaat met epoxy. Aangezien het niet hecht, is de epoxy na uitharding weer gemakkelijk te verwijderen. Je kan een vuilniszak ook als bekleding in een mal gebruiken, maar houd er rekening mee dat je dan kreukels en plooien in het eindresultaat zal zien.

Een andere optie is het gebruiken van verpakkingstape. Dit kun je op bijvoorbeeld MDF plakken om te voorkomen dat de epoxy hieraan hecht. Als je meerdere banen tape naast elkaar moet plakken, zullen de randen in het eindresultaat te zien zijn. Deze zijn echter gemakkelijk weg te schuren.

Bij de bouwmarkt kun je ook PE-platen kopen. Hiermee kun je zelf een mal maken voor je epoxy giethars gieting.

 

2. Een siliconen mal

 

Je kan natuurlijk een kant-en-klare siliconen mal kopen voor Resin art. Kun je nou niet de vorm vinden die je wenst? Maak dan zelf een siliconen mal met behulp van vloeibare of kneedbare siliconen. Zo creëer je een unieke mal voor jouw kunstwerk of epoxy sieraad.

 

3. Extra optie: gebruik lossingswas

 

Wil je geen vuilniszak of tape gebruiken om een bestaande mal niet te laten hechten aan epoxy? Kies dan voor lossingswas. Behandel de mal hier intensief mee en breng meerdere lagen aan. Vergeet de hoeken en kieren niet: de gehele mal moet bedekt zijn met een dikke laag lossingswas.

 

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de comments! 

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Bezig met laden...