Zo maak je een epoxy aanrechtblad

epoxy aanrechtblad
3 augustus 2020 3544 view(s)

Wil je je keukenblad coaten? Gebruik dan epoxy. Hiermee kun je betonnen aanrechtbladen, waskommen en waterornamenten afwerken, waardoor deze glad worden, waterdicht en gemakkelijk schoon te houden zijn. Een epoxy aanrechtblad is op deze manier niet meer gevoelig voor vlekken, zuren of sappen.

 


Een epoxy aanrechtblad maken

 

Het maken van een epoxy aanrechtblad kun je gemakkelijk zelf doen. Bescherm je betonnen aanrechtblad door hier een laag epoxy giethars op aan te brengen. Zo is je keukenblad gemakkelijk schoon te maken en krijgt het beton een mooie uitstraling.

Volg ons stappenplan en ga zelf aan de slag!

 


Benodigdheden


Epoxy giethars UV snel
✔ Optioneel: een kleurpigment
✔ Schuurpapier
Aceton
Epoxy roller
Kwast
Gasbrander
Beschermende handschoenen
✔ Optioneel: PU Strong topcoat

 


Stap 1: Bepaal de kleur van het aanrechtblad

 

Als je epoxy giethars op een betonnen aanrechtblad aanbrengt, zal de kleur van het beton een donkere warme kleur krijgen en wordt de structuur geaccentueerd. Bepaal daarom vooraf voor welke kleur je wil gaan. Door het beton nat te maken, kun je zien hoe de kleur ongeveer zal zijn als je aan de slag gaat met epoxy.

Wil je het beton licht houden? Meng de epoxy giethars dan met een klein beetje wit kleurpigment. Andersom kun je het ook mengen met een zwart kleurpigment voor een donker aanrechtblad.

 

Stap 2: Bereid het betonnen aanrechtblad voor

 

Is het een nieuw betonnen aanrechtblad? Dan moet deze goed droog zijn. Houd ongeveer 1 week droogtijd per cm (dikte) aan.

Maak het keukenblad goed schoon. Eventuele scherpe randen en ongewenste uitsteeksels kun je wegschuren met grof schuurpapier.

Schuur het beton nogmaals licht op en ontvet het geheel met aceton.

 

Stap 3: Meet het oppervlak op

 

Om te bepalen hoeveel epoxy giethars je nodig hebt voor het maken van een epoxy aanrechtblad, kun je het aanrechtblad het best eerst even opmeten. Reken 1,1 kilo epoxy giethars per vierkante meter.

 

Stap 4: eerste laag epoxy giethars (primer)

 

Een betonnen aanrechtblad heeft vaak een zuigende werking en kan daardoor het product opnemen. Breng daarom eerst een laag epoxy giethars aan. Deze dient als primer en voorkomt dat de overige laag of lagen worden opgenomen.

Giet een deel van de hars op het aanrecht en verdeel het met een roller. Lastige hoekjes kun je met een kwast bijwerken.

 

Stap 5: voorkom luchtbelletjes met een gasbrander

 

Met een gasbrander verwijder je alle luchtbelletjes uit je epoxy aanrechtblad. Zo krijg je een egaal resultaat.

 

Stap 6: tweede laag epoxy giethars

 

Na ongeveer 16 uur kun je een tweede laag aanbrengen. Dit zorgt voor een beschermende coating voor je keukenblad. Breng de epoxy giethars wederom aan met een roller en een kwast en verwijder luchtbelletjes met een gasbrander.

 

Stap 7: afwerking epoxy aanrechtblad

 

Je kunt je epoxy aanrechtblad eventueel afwerken met een matterende PU Strong topcoat. Deze toplaag heeft een hoge mate van UV-stabiliteit, is slijtvast en bestand tegen chemicaliën.

 


5 vragen over een epoxy aanrechtblad

 

1. Ik wil mijn betonnen keukenblad een andere kleur geven, kan dat?

Dat kan zeker! Epoxy giethars kun je namelijk pigmenteren. Voeg bijvoorbeeld een beetje witte pigmentpasta toe om het geheel lichter te maken. Twijfel je over de juiste kleur? Test het dan eerst op een betonnen tegel.

 

2. Kan ik een hete pan op een epoxy aanrechtblad zetten?

Wij raden het aan om geen hete pannen op het aanrechtblad te zetten. Epoxy heeft namelijk een beperkte warmtebestendigheid. Een hete pan kan het oppervlakte vervormen of verkleuren.

 

3. Kan ik op een epoxy aanrechtblad rechtstreeks snijden?

Wij adviseren je om altijd een snijplank te gebruiken. Als je rechtstreeks op je aanrechtblad snijdt, kun je namelijk het blad en je messen beschadigen.

 

4. Kan ik zonder problemen op het aanrechtblad voedsel bereiden?

Dat kan zeker! Een aanrecht met epoxy is bovendien bestand tegen de meeste zuren, zepen en kleurstoffen.

 

5. Het beton is te donker geworden, wordt dit nog lichter?

Helaas niet. De kleur die na het aanbrengen van de epoxy is ontstaan, is de uiteindelijke kleur van het aanrechtblad.

 

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de comments! 

Opmerkingen
Leave your comment
Your email address will not be published
Bezig met laden...