Bloemen in epoxy gieten

Bloemen in epoxy gieten
10 maart 2021 825 view(s)

Een van de leukste dingen die je kunt doen met epoxy is gedroogde bloemen in epoxy gieten! Hierdoor bewaar je je prachtige pareltjes voorgoed én heb je een bijzondere eyecatcher in huis. Welke bloemen je ook kiest, het eindresultaat zal niet onopgemerkt blijven in je interieur. Dus verzamel alle benodigde spullen en ga met ons aan de slag. We hebben een handige video voor je geplaatst op YouTube. Daarnaast vertellen we je in deze blog uitgebreid hoe jij jouw bloemen in epoxy giet. 

Benodigdheden

 

 

Optioneel

 

  • Silicagel (voor verse bloemen)
  • Papier en een stift
  • Tafelbescherming (plastic of stucloper)
  • Secondelijm
  • Handschoenen
  • Epoxy pigment

 

Gereedschap

 

  • Schaar
  • Schuurmachine
  • Schuurpapier voor vormgeving bol (korrel 60-120)
  • Schuurpapier voor fijnschuren (korrel 240)

 

 

Stap 1: Laat verse bloemen drogen

 

Heb jij gedroogde bloemen gekocht? Top! Ga direct door naar stap 2.

Vraag jezelf ten eerste af hoe groot het resultaat van jouw project moet worden? Afhankelijk hiervan bepaal je hoeveel bloemen er straks inpassen. Pluk of koop deze bloemen en knip de steel zo dichtbij mogelijk van de bloemkop af. Vervolgens vul je de emmer met een laagje silicagel. Hier leg je de bloemen in zodat ze volledig droog en vochtvrij worden. Vervolgens breng je voorzichtig nog meer silicagel over de bloemen heen, totdat deze compleet bedekt zijn. Een gemiddelde bloem heeft zo’n twee weken nodig om volledig uit te drogen. Nog even geduld!

Wachttijd: gemiddeld 2 weken

 

 

Stap 2: De mal voorbereiden

 

Ondertussen ga je alvast aan de slag met de bodem van je mal. Wist je dat je ook oude epoxy gietharsverpakkingen kunt gebruiken als mal? Andere geschikte malmaterialen zijn siliconen of PE. De meeste witte emmers zijn gemaakt van PE. Je kunt de mal ook gewoon kant en klaar kopen.

Straks wil je dat de bloemen in epoxy als het ware op dezelfde hoogte ‘zweven’ in de mal, daarom brengen we eerst een laagje epoxy giethars op de bodem aan. Op deze bodem gieten we vervolgens de bloemen in epoxy. Je kunt er ook voor kiezen om de bodem van je mal een ander kleurtje te geven, zoals in ons voorbeeld. Wij gebruikten de kleuren Metallic Turquoise Green en Transparant Groen. Hierdoor creëer je een extra effect in je project.

Meng het A- en B- component in een mengemmer.  Roer de componenten met een roerstaaf door elkaar heen. De componenten zorgen voor een gecontroleerde chemische reactie, waardoor de epoxy straks volledig uithard. Wanneer je klaar bent met roeren, blaas je met je gasbrander of föhn op een afstandje op je project, zodat eventuele bubbels verdwijnen. Heb je de Epoxy Giethars UV Zeer Traag gebruikt? Dan dien je de epoxy voor 4 dagen te laten drogen.

Wachttijd: 4 dagen

Tip: laat de overige epoxy giethars uitharden in de emmer of mengbeker. Wanneer de epoxy volledig droog is, kan je de restanten er uithalen en de emmer hergebruiken.

 

 

Stap 3: De bloemen in epoxy gieten

 

Je bent nu zo’n 2 weken verder en de verse bloemen zijn volledig gedroogd. Ook je mal met uitgeharde epoxybodem staat klaar. Tijd om de bloemen in epoxy te gieten! Haal eventueel je bloemen uit de silicagel. Doe dit heel voorzichtig zodat de bloemen er heelhuids uitkomen. Doordat ze nu volledig gedroogd zijn, zijn de bloemen nog kwetsbaarder dan normaal.

Arrangeer de bloemen naar wens en plak ze aan de epoxybodem vast met secondelijm. Terwijl de lijm droogt, meng je alvast de epoxy giethars. Meng opnieuw hiervoor het A- en B-component in een mengemmer met een mengstaaf. Roer langzaam, zodat er geen luchtbellen in de epoxy ontstaan. Vervolgens giet je langzaam – langs de randen – de epoxy giethars in de mal totdat de bloemen volledig kopje onder gaan. Giet je mal zo vol als je wilt.

Gaan er toch nog bloemen in epoxy drijven? Druk deze dan zachtjes met je roerstaaf naar beneden in de epoxy. Tot slot ga je weer even met de warmte van je gasbrander of föhn langs de top van je epoxy om de bellen eruit te blazen.

Wachttijd: 4 dagen

 

 

Stap 4: Je project uit de mal halen & vormgeven

 

Knip je mal open zodat je de epoxy-inhoud eruit kunt halen. Nu gaan we je werkje opschuren en er een bol van maken. In het voorbeeld houdt Swen zijn werk vast. Vind je dit geen fijn idee? Draai je werk dan vast aan je werktafel met een schroefbank.

Schuur je werkje af aan alle kanten. Je kan je project in cilindervorm laten of de bovenkant zo afschuren dat er een bol ontstaat. Voor het vormgeven van je project gebruik je schuurpapier met korrel 60 tot 120. Tot slot schuur je je werk fijn met korrel 240.

 

 

Stap 5: Afgieten maar!

 

Je kunt je werkje ontvetten met wat aceton. Of je haalt de stof weg met een vochtige doek. Leg je werkje vervolgens op een verhoging, zoals een oude dop. Zorg er ook voor dat je tafel beschermd is. We gaan het werkje nu compleet afgieten. Dat betekent dat alle overige epoxy giethars op de tafel zal druipen.

Meng nogmaals wat A- en B-component in een mengemmer. Breng de epoxy giethars met een kwast aan op je werkje. Je merkt direct dat je werkje mooi transparant wordt! Zorg dat ieder plekje bedekt is met epoxy. Je mag de epoxy giethars best wat dik aanbrengen zodat het eraf druipt.

Wachttijd: 4 dagen

 Geniet van het resultaat!

 

Op deze manier is epoxy net een levenselixer. Nu geniet je voor altijd van de uitstraling van verse bloemen. De bloemen in epoxy zijn leuk ter decoratie in je woon- of slaapkamer. Maar ook je sanitaire ruimtes geven zij een extra frisse touch. We zijn heel benieuwd naar jouw eindresultaat. Tag ons daarom in jouw projectfoto’s met #epoxywinkel. Je vindt ons op Instagram, Facebook & Pinterest!

 

 

 

Bezig met laden...