Belangrijke informatie over het vochtgehalte van uw betonvloer

Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt.

Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen. Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden. Daarna controleert u of de vloer al droog genoeg is door stukken plastic van ongever een vierkante meter met schilderstape op de vloer te plakken. Na 48 uur controleert u of de tussenruimten droog zijn. Zijn ze nog vochtig, dan laat u de vloer nog verder drogen. Dit kan soms nog enkele weken duren, dus maakt u zich geen zorgen over de kwaliteit van de betonvloer als de vloer na dertig dagen niet droog genoeg is!

Vochtgehalte bestaande betonvloer

Ook in bestaande situaties kan het vochtgehalte van de betonvloer te hoog zijn. Inspecteer de vloer altijd op afbrokkelende randen en blootliggende bewapening, dit zijn vaak tekenen van betonrot. Het algehele vochtgehalte van uw bestaande betonvloer controleert u op de hierboven beschreven manier.

Zit er al een laag vloerverf of een vloercoating op uw betonvloer, die er nog goed uitziet? Dan wil dat evengoed niet zeggen dat u geen vochtproblemen hebt. Het kan zijn dat de hechting van deze oude verflaag is aangetast door optrekkend vocht. U kunt dit controleren door op een paar verscillende plaatsen met een stanleymes een ‘hekje’ (#) in de verflaag te krassen. Daarna plakt u er tape overheen, die u stevig aandrukt en er met een krachtige ruk weer af trekt. Zit er verf aan de tape, dan is de hechting niet in orde. Om vervolgens te controleren of dat door vocht veroorzaakt is, voert u nogmaals de test uit om het vochtgehalte in uw betonvloer te meten.

Vochtgehalte en veiligheid

Hebt u te maken met een te hoog vochtgehalte in uw bestaande betonvloer, dan kan het zijn dat u alleen de oude toplaag hoeft te verwijderen om van het vocht af te komen. Het kan echter ook zijn dat er een bouwkundig probleem is en dat de vloer vervangen moet worden om van het vocht af te komen. Neemt u bij twijfel altijd contact op met een deskundige. Vochtproblemen hebben namelijk niet alleen een vervelende uitwerking op uw vloercoating, maar kunnen ook nadelig zijn voor de sterkte van het beton en daarmee voor de hele constructie.

Bezig met laden...