Help, er zitten vetvlekken op mijn betonvloer!


Vet en smeer gaan niet goed samen met vloerverf, betonverf en vloercoating. Vetvlekken zorgen er namelijk voor dat die producten zich niet goed aan de vloer kunnen hechten. Daarnaast zijn vetvlekken in de vloer uiteraard ook lelijk. Vetvlekken moeten dus altijd aangepakt worden voordat je een vloer kunt gaan verven.

Soms is het voor het verwijderen van vetvlekken voldoende om de vloer schoon te maken met een emmer warm water met zachte zeep. Maar voor veel vetvlekken is dit niet toereikend. Ammoniak oplossen in warm water en daarmee de vloer schoonmaken is dan een beter idee. Zorgt er wel voor dat je de ruimte goed ventileert, want ammoniak stinkt en de dampen kunnen schadelijk zijn. Of je de vloer nu zeep of met ammoniak reinigt, belangrijk is om na het verwijderen van de vetvlekken de vloer grondig na te spoelen met schoon water. Zo zorg je ervoor dat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven op de vloer. Uiteraard moet de vloer na het spoelen weer goed drogen.


Ga naar onze schoonmaakmiddelen

 

Verse vetvlekken verwijderen


Verse vetvlekken kun je ook uit de vloer verwijderen door er absorberend materiaal overheen te strooien. Kattenbakkorrels kunnen daar bijvoorbeeld uitstekend voor dienen. Strooi de korrels over de vlek, laat ze 24 uur liggen en veeg ze eenvoudig op. Om achtergebleven vet alsnog te verwijderen was je de plek waar hij zat na met water en zeep.

Gaat het bij je vloer om vetvlekken die er al jaren in zitten? Dan zullen bovenstaande methoden waarschijnlijk niet of niet afdoende werken. Voor oude vetvlekken zijn oplosmiddelen verkrijgbaar. Daarbij is het wel van belang je goed te laten informeren over de werking en de samenstelling van het oplosmiddel, want niet elk middel is geschikt voor iedere vloer. Bovendien kunnen er ook bij het gebruik van oplosmiddelen schadelijke dampen vrijkomen. Na het behandelen van de vetvlekken met een oplosmiddel moet je de vloer ook schoonmaken met water en zeep en hem grondig naspoelen en laten drogen.


De meest hardnekkige vetvlekken verwijderen


In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij oude vetvlekken die je niet wegkrijgt met een oplosmiddel of een van de andere hier beschreven methoden, kan het beter zijn de vetvlek weg te schuren. Dit kun je het beste doen met een diamantschuurmachine. Deze kun je huren bij een gereedschapverhuurbedrijf. Moet je veel vetvlekken van een groot oppervlak verwijderen, dan kun je overwegen om de vloer door een professional te laten schuren.

Twijfel je over welke aanpak van vetvlekken in jouw geval de beste is? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij adviseren je graag over de verwijdering van vetvlekken en kunnen je ook vertellen welke oplosmiddelen je veilig voor jouw vloer kunt gebruiken.

loader
Bezig met laden...