Door de drukte kan de bezorging van je pakketje langer duren dan je van ons gewend bent. Meer informatie

Help, er zitten vetvlekken op mijn betonvloer!

Vet en smeer gaan niet goed samen met vloerverf, betonverf en vloercoating. Vetvlekken zorgen er namelijk voor dat die producten zich niet goed aan de vloer kunnen hechten. Daarnaast zijn vetvlekken in de vloer uiteraard ook lelijk. Vetvlekken moeten dus altijd aangepakt worden voordat u uw vloer kunt gaan verven.

Soms is het voor het verwijderen van vetvlekken voldoende om de vloer schoon te maken met een emmer warm water met zachte zeep. Maar voor veel vetvlekken is dit niet toereikend. Ammoniak oplossen in warm water en daarmee de vloer schoonmaken is dan een beter idee. Zorgt u wel dat u de ruimte goed ventileert, want ammoniak stinkt en de dampen kunnen schadelijk zijn. Of u de vloer nu met zeep of met ammoniak reinigt, belangrijk is om na het verwijderen van de vetvlekken de vloer grondig na te spoelen met schoon water. Zo zorgt u ervoor dat er geen resten schoonmaakmiddel achterblijven op de vloer. Uiteraard moet de vloer na het spoelen weer goed drogen.

Verse vetvlekken verwijderen

Verse vetvlekken kunt u ook uit de vloer verwijderen door er absorberend materiaal overheen te strooien. Kattenbakkorrels kunnen daar bijvoorbeeld uitstekend voor dienen. Strooi de korrels over de vlek, laat ze 24 uur liggen en veeg ze eenvoudig op. Om achtergebleven vet alsnog te verwijderen wast u de plek waar hij zat na met water en zeep.

Gaat het bij uw vloer om vetvlekken die er al jaren in zitten? Dan zullen bovenstaande methoden waarschijnlijk niet of niet afdoende werken. Voor oude vetvlekken zijn oplosmiddelen verkrijgbaar. Daarbij is het wel van belang u goed te laten informeren over de werking en de samenstelling van het oplosmiddel, want niet elk middel is geschikt voor iedere vloer. Bovendien kunnen er ook bij het gebruik van oplosmiddelen schadelijke dampen vrijkomen. Na het behandelen van de vetvlekken met een oplosmiddel moet u de vloer ook schoonmaken met water en zeep en hem grondig naspoelen en laten drogen.

De meest hardnekkige vetvlekken verwijderen

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij oude vetvlekken die u niet wegkrijgt met een oplosmiddel of een van de andere hier beschreven methoden, kan het beter zijn de vetvlek weg te schuren. Dit kunt u het beste doen met een diamantschuurmachine. Deze kunt u huren bij een gereedschapverhuurbedrijf. Moet u veel vetvlekken van een groot oppervlak verwijderen, dan kunt u overwegen om de vloer door een professional te laten schuren.

Twijfelt u over welke aanpak van vetvlekken in uw geval de beste is? Neemt u dan gerust even contact met ons op. Wij adviseren u graag over de verwijdering van vetvlekken en kunnen u ook vertellen welke oplosmiddelen u veilig voor uw vloer kunt gebruiken.