gietvloer afbeelding

Garagevloer egaliseren: essentieel voor een strak resultaat

Gaat u aan de slag met het coaten van de garagevloer? Dan kunt u in verreweg de meeste gevallen het beste eerst uw garagevloer egaliseren. Door de garagevloer te egaliseren, wordt het eindresultaat mooi glad en strak. Dat ziet er niet alleen mooier uit, maar zorgt er ook voor dat uw garagevloer straks een stuk makkelijker schoon te maken is. Epoxywinkel.nl geeft u tips voor het egaliseren van uw garagevloer.

Garagevloer egaliseren, de voorbereiding

Voordat u de garagevloer kunt egaliseren, moet hij eerst stof- en vetvrij zijn. Veeg de garagevloer eerst, en verwijder dan eventuele vetvlekken met een oplossing van ammoniak in water, of met behulp van een speciaal oplosmiddel. In extreme gevallen kan het nodig zijn het vet uit de vloer te schuren met behulp van een handbetonschuurmachine of een diamantslijpmachine. Is de vloer eenmaal stof- en vetvrij, stofzuig dan ook nog even, om er zeker van te zijn dat er zelfs geen kleine stofdeeltjes meer aanwezig zijn.

Garagevloer egaliseren en repareren

Na het stof- en vetvrij maken van de garagevloer repareert u kleinere beschadigingen met behulp van polyester- of staalplamuur. Grote beschadigingen repareert u met epoxymortel. De ergste oneffenheden zouden na reparatie uit de vloer moeten zijn verdwenen. Controleer ook altijd goed op betonrot, herkenbaar aan afbrokkelende randen of blootliggende, verroeste bewapening. Dit probleem verhelpt u door de betondelen te verwijderen tot de gezonde bewapening weer zichtbaar is. De verroeste bewapening behandelt u met een primer, en het in de vloer ontstane gat vult u op met epoxymortel.

Belangrijk om te weten als u de garegevloer wilt egaliseren, is dat u dit beter niet kunt doen met kit of egaline. Egaline heeft een lange droogrijd nodig en is bovendien niet poreus genoeg om de uiteindelijke coating goed te laten hechten. Ook kit is niet poreus genoeg voor een goede hechting.

Om er zeker van te zijn dat uw garagevloer na alle reparaties ook echt honderd procent vlak en strak wordt, kunt u de garagevloer verder egaliseren door een schraplaag aan te brengen. Dit is een primer die ervoor zorgt dat oneffenheden worden uitgevuld.

Garagevloer egaliseren voor het mooiste resultaat

De garagevloer egaliseren is een essentieel onderdeel van het coaten van uw garagevloer. Wij raden  dan ook aan om nooit zomaar een coating aan te brengen over uw garagevloer, maar de garagevloer altijd te egaliseren. Hebt u nog vragen over hoe u uw garagevloer kunt egaliseren, dan kunnen de medewerkers van Epoxywinkel.nl u van dienst zijn met adviezen over de beste aanpak en de meest geschikte producten in uw situatie.