Bestaande verflagen, verwijderen of laten zitten?

Als u een vloercoating op uw vloer wilt aanbrengen, is een van de eerste beslissingen die u moet nemen hoe u om zult gaan met de eventueel aanwezige bestaande verflagen. Het advies van Epoxywinkel.nl is eigenlijk altijd om bestaande verflagen te verwijderen, maar in sommige gevallen kunt u de nieuwe vloercoating over deze lagen heen aanbrengen.

In welke staat zijn de bestaande verflagen?

Om een nieuwe vloercoating over bestaande verflagen heen aan te kunnen brengen, is het echter wel zaak om eerst de staat van de verflagen te controleren. De vloercoating moet immers wel goed aan de ondergrond kunnen hechten. Bij bladderende of schilferende verflagen lukt dat niet. Ook als er geen zichtbare bladders of schilfers zijn, kunt u het beste eerst de hechting van de bestaande verflagen even controleren door een stuk plakband op de vloer te plakken en dat met een stevige ruk weer los te trekken. Komt er verf mee, dan is de verflaag niet geschikt om er vloercoating overheen aan te brengen.

Hoeveel componenten hebben de bestaande verflagen?

Het is ook belangrijk om te weten of de bestaande verflagen uit één of uit twee componenten bestaan. U kunt namelijk niet zonder meer een 2 componentenvloercoating over een 1 component vloerverf aanbrengen. Weet u niet zeker of het om één of om twee componenten gaat, verwijder dan liever de bestaande verflagen voordat u de nieuwe coating aanbrengt. Vindt u dit te veel werk, dan kunt u er ook voor kiezen een speciale schakellaag aan te brengen.

Bestaande verflagen voorbereiden

Ook als de bestaande verflagen wel geschikt zijn als ondergrond voor vloercoating, hebben ze de nodige voorbereiding nodig voordat u er vloercoating overheen kunt aanbrengen. Natuurlijk moet de ondergrond met de bestaande verflagen droog, vet- en stofvrij zijn. Maar hij moet voor een goede hechting ook lichtjes worden opgeruwd. Hiervoor hoeft u niet met een professionele schuurmachine aan de slag, zoals bij het verwijderen van bestaande verflagen. Even opruwen met fijn schuurpapier is voldoende.

Vloercoating aanbrengen op bestaande verflagen

Na het voorbereiden is het tijd om de vloercoating te gaan aanbrengen. Dit kunt u op dezelfde manier doen als wanneer er geen bestaande verflagen op uw vloer zouden zitten. Met een pluisvrije vachtroller brengt u de vloercoating in banen op de vloer aan. Laat de eerste laag drogen tot deze overschilderbaar is en breng dan een tweede en eventueel een derde laag aan. Wilt u uw nieuwe vloer extra veilig maken, meng dan door de een-na-bovenste laag een antislipmiddel. Klaar met het aanbrengen van uw vloercoating? Laat hem dan lang genoeg drogen en uitharden voordat u hem gaat belasten. Meer informatie over de droogtijd van vloercoating vindt u in dit artikel, maar kijk ook even in de meegeleverde gebruiksinstructies!

Meer informatie over bestaande verflagen

Twijfelt u of uw vloercoating wel over de bestaande verflagen op uw vloer kan worden aangebracht? Of hebt u andere vragen over vloercoating en bestaande verflagen? Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder. U kunt hen telefonisch of via de mail bereiken.

Bezig met laden...