Wat is epoxy?

Wat is epoxy
16 november 2021 0 view(s)

Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren. Het bijzondere aan epoxy is dat het ontzettend sterk is. Dit zorgt ervoor dat men steeds meer toepassingen vindt voor de stof. Epoxyvloeren zijn al langer populair bij bedrijven, omdat de vloeren slijtvast en waterdicht zijn. Tegenwoordig zien we epoxy ook veelvuldig bij de particulier thuis in de vorm van een gietvloer.

 

De voordelen van epoxy

 

De voordelen van epoxy zijn ontelbaar. Dit is waarom er steeds vaker voor epoxy wordt gekozen:

  • Krachtige hechting

 

  • Weerstand tegen chemicaliën

 

  • Waterbestendig

 

  • Weerbestendig

 

  • Vloeibaar te verwerken

 

  • Hecht op vrijwel alle ondergronden

 

Hoe werkt epoxy?

 

Epoxy bestaat uit een hars die wordt geleverd met een harder. Deze twee componenten worden in de volksmond samen het epoxyproduct genoemd. De twee vloeibare stoffen worden bij verwerking met elkaar gemengd. In contact met elkaar ontstaat er een chemische reactie waarna de nieuw ontstane verbinding langzaam uithardt tot het uiteindelijke resultaat.

 

Het assortiment van Epoxywinkel

 

Epoxywinkel biedt al sinds 2009 epoxy aan en het assortiment blijft zich maar uitbreiden. Het begon ooit allemaal bij de levering van epoxy voor (semi-)professionals. Tegenwoordig zijn onze producten ook geschikt voor de doe-het-zelver die nog maar weinig of helemaal geen ervaring met de verwerking van epoxy heeft. Epoxy is namelijk niet alleen goed voor vloeren of lijmen, maar is een ontdekking voor de creatieveling. Epoxy gietharsen bieden een prachtige verwerking in combinatie met allerlei kleurpigmenten.

 

Epoxyvloeren

 

Tegenwoordig denk je waarschijnlijk als eerst aan de bekende epoxyvloeren wanneer je het woord ‘epoxy’ hoort. Omdat epoxy in allerlei verschillende ratio’s gemengd kan worden, ontstaan er ook allerlei verschillende soorten epoxyvloeren met ieder hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn epoxyvloeren in de industrie vele malen harder en zwaarder te belasten. Bij de particulier thuis is een epoxyvloer juist licht elastisch en voelt warm aan.

 

Epoxylijm

 

Epoxylijmen worden al lange tijd gebruikt bij allerlei toepassingen. Het bekendste hieronder is de botenindustrie. Epoxy is zo waterdicht dat de buitenste houtlagen van boten hier volledig mee gecoat worden. Dit maakt epoxy ook een gemakkelijk product om scheuren of houtrot te repareren. De epoxy neemt de gewenste vorm aan en biedt (opnieuw) waterdichte bescherming.

 

Epoxy kunst

 

Tegenwoordig kan iedereen zelf met epoxy aan de slag. De bekende riviertafels zijn anno 2021 ontzettend populair. Nou hoef je niet direct een complete boomstammen tafel in te gieten, maar kan je ook allerlei andere creatieve projectjes oppakken. Zo is het mogelijk om epoxy sieraden te maken, maar ook epoxy onderzetters, epoxy lampen, epoxy sleutelhangers en epoxy borden te maken.

 

Epoxyvarianten per merk

 

Epoxy is een polymeer en kan naar wens worden aangepast. Hierdoor is de ene epoxy nooit zoals de andere. Ieder merk heeft zijn eigen samenstelling, die in het lab door wetenschappers zijn geperfectioneerd. Hierdoor ontstaat er dan ook een diversiteit van lage tot hoge kwaliteit.

Bezig met laden...