Gietvloer met vloerverwarming? Volg dit opstook- en afkoelprotocol

opstookprotocol
Geplaatst in: Voorbereiding

Gietvloer met vloerverwarming? Volg dit opstook- en afkoelprotocol

Wil je een gietvloer combineren met vloerverwarming? Dat is een onwijs goed idee! Omdat een gietvloer dun is en zich snel aanpast aan de omgevingstemperatuur, zal de ruimte snel verwarmen. Vloerverwarming is, wanneer gecombineerd met een gietvloer, een erg energiezuinige manier van verwarmen. Daarbij komen ook de voordelen dat de vloer qua temperatuur aangenaam aanvoelt en dat er geen radiatoren in de ruimte te zien zijn. De verwarming zit netjes weggewerkt onder de naadloze vloer. Het is echter wel belangrijk om een opstook- en afkoelprotocol te volgen als vloerverwarming met een gietvloer gecombineerd wordt.

 

Opstook- en afkoelprotocol van vloerverwarming bij een nieuwe gietvloer

 

Voordat de gietvloer kan worden aangebracht over de dekvloer, is het belangrijk om ons opstook- en afkoelprotocol te volgen om scheuren in de dekvloer te voorkomen. Dit protocol is zowel van toepassing op vloerverwarming en bij woningen waarbij de warmwaterleiding 25 minimeter of nog dichter onder de dekvloer ligt.Goed om te weten:

 

  • De ondervloer moet voordat de dekvloer aangebracht wordt volledig ingedroogd zijn. Dit duurt ongeveer 28 dagen. Alleen een vloer van calciumsulfaat kan eerder gereed zijn.

 

  • Het opstook- en afkoelprotocol gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van een eventuele thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte.

 

  • Laat de watertemperatuur nooit hoger oplopen dat 40 graden Celsius. Dit is in principe niet nodig in een woning, maar sommige installaties kunnen dit wel. Dit kan echter voor scheuren in de vloer zorgen. Onze tip is dus, doe het niet.

 

  • Scheuren in de vloer ontstaan meestal bij het afkoelen. Onderschat dit daarom niet en volg ook de stappen bij het afkoelen goed op.

 

  • Voer het protocol meerdere keren uit voordat de gietvloer wordt aangebracht.

 

  • Ben je niet de eindgebruiker van de vloer? Zorg dat de eindgebruiker dan ook op de hoogte is van het protocol want deze moet ook na langdurige stilstand van de vloerverwarming worden uitgevoerd.

 

 

Het opstook- en afkoelprotocol

 

Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur lees je af op de verwarmingsinstallatie.

Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt.

Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C.

Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.Voorbeeld van de cyclus

 

Zo kan een cyclus eruit zien. We gaan hierbij uit van een omgevingstemperatuur van 15°C.

Opstookprotocol

 

dag 1: watertemperatuur 20 °C
dag 2: 25 °C
dag 3: 30 °C
dag 4: 35 °C
dag 5: 40 °C
dag 6: 40 °C


Afkoelprotocol

 

dag 7: 35 °C
dag 8: 30 °C
dag 9: 25 °C
dag 10: 20 °C
dag 11: herhalen of beëindigen

Bij voorkeur voer je deze procedure meerdere keren uit.Bekijk ons aanbod gietvloeren

12 februari 2020
Vond je dit bericht leuk?
0
0