Houtrot repareren

Houtrot repareren
17 februari 2023 0 view(s)

Als je aan de slag wilt met het opknappen van hout is er een grote kans dat je houtrot tegenkomt. Zelf houtrot repareren is gelukkig heel goed mogelijk, zeker omdat hier alle stappen voor je bij elkaar zijn gezet. Let goed op dat je kwalitatieve producten gebruikt en de tijd neemt voor het repareren van houtrot. Als je de houtrot reparatie verkeerd aanpakt, kan je je project verder beschadigen. Het komt helaas regelmatig voor dat er hars van hobbykwaliteit wordt gebruikt. Dit is niet duurzaam en zal je op de lange termijn juist meer problemen opleveren. Gelukkig weet jij na het lezen van dit artikel straks alles over hoe je succesvol houtrot aanpakt en tegengaat.

 

Wat is houtrot?

 

Houtrot komt vaak voor bij verouderd hout dat niet goed beschermd is tegen vocht en kou. Je herkent het aan plekken die donkerder en zachter zijn dan de rest van het hout. 

Raamkozijnen en deuren met afgebladderde verf zijn vaak aangetast door rot door blootstelling aan het weer. In gebieden met een hogere luchtvochtigheid zal houtrot sneller optreden. Vocht trekt in het hout en veroorzaakt schimmel, die het hout wegvreet. Als je niet op tijd ingrijpt verspreidt het zich steeds verder en moet alles vervangen worden. Een snelle reparatie is dan ook noodzakelijk.

Nu je weet wat houtrot precies is, kunnen we aan de slag. Want het belangrijkste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het hout netjes gerepareerd wordt en de houtrot niet meer terugkomt.

 

Houtrot repareren: een stappenplan

 

Verrot hout verwijderen

Als eerste verwijder je al het aangetaste hout met een krabber, beitel of zaag.Wees hierbij niet bang om teveel hout te verwijderen, want het belangrijkste is dat alle houtrot verdwenen is. Ga zorgvuldig te werk tot je goed hout tegenkomt. Omdat houtrot een schimmel is die diep in het hout trekt kan je het beste rondom de schimmelplek ook een deel hout weghalen dat er nog goed uitziet. Zo kan je er zeker van zijn dat je alle houtrot hebt weggehaald.

 

Schuren

Na het grove hak- en zaagwerk schuur je de randen rondom de verwijderde plek. Zo zorg je voor een egale ondergrond waar je materialen goed op kunnen hechten. Het is niet nodig om heel fijn te schuren, maar zorg ervoor dat de ondergrond geen losse houtvezels meer bevat.

 

Schoonmaken

De ondergrond moet schoon en droog zijn om ermee te kunnen werken. Maak de binnenkant, de randen en alle hoekjes van je project stofvrij met een stofzuiger en een stevige kwast.

 

Sealen

Het vrijgemaakte hout kan gesealed worden met een injectiehars. Zorg ervoor dat het hout goed is gedroogd voor je dit doet, anders sluit je juist vocht op in de houtvezels. Zo wordt het hout beschermd en kan een coatinglaag beter hechten aan het oppervlak.

 

Plamuren

Nu de houtrot verwijderd is, mis je natuurlijk een stuk hout. Met epoxy plamuur vul je de ontstane ruimte gemakkelijk op. Is het gat te groot om eenvoudig dicht te smeren? Kies dan voor epoxy kneedpasta. Grotere gaten en scheuren kunnen het beste worden opgevuld. Zo kan een passend stuk hout eenvoudig een ontbrekend deel van een raamkozijn vervangen, waarna de kieren worden opgevuld met hars. Voor zowel boten als raamkozijnen is epoxy zeer geschikt, omdat het een waterdicht materiaal is.

 

Opschuren

Voor een egale afwerking van je project is het aan te raden om de uitgeharde epoxy op te schuren. Voor het lakken of aanbrengen van een coating is een grovere schuring voldoende. Ga je polijsten? Dan is het het beste om zeer fijn op te schuren.

 

Afwerken

Je kan de oppervlakte afwerken met een primer of dekkende verf. Ook kan je kiezen voor een epoxy coating. Dit geeft een strakke afwerking van je project. Let er wel op dat de coating volledig transparant is, waardoor je eventuele reparaties goed kan zien. Door de coating te mengen met een epoxy pigment zorg je voor een gekleurde dekking die je houtrot reparatie goed camoufleert.

 

De beste materialen om houtrot te repareren

 

Om een houtrot reparatie zelf uit te voeren, heb je best wat gespecialiseerd materiaal nodig. Maar wat zijn de verschillen tussen de verschillende epoxy harsen en welke kan je het beste kiezen? Hier lees je alles over de soorten epoxy die je kan gebruiken bij het repareren van houtrot.

 

Injectiehars

Injectiehars is een epoxy hars met een zeer lage viscositeit. Met injectiehars verlijm je houten vloeren, renoveer je beschadigingen en vul je holle delen op. Het is vooral geschikt voor kleinere oppervlakken. Vanwege de vloeibaarheid is deze hars goed te gebruiken om kleine kieren en oneffenheden op te vullen. Ook heeft het een schuimend effect, zodat alle holtes bereikt worden.

 

Epoxy plamuur

Epoxy plamuur is ideaal voor het behandelen van scheuren en beschadigingen. Met plamuur vul je kleine openingen en egaliseer je het oppervlak. Dankzij de krimpvrije vulling is de plamuurlaag overschilderbaar zonder dat je achteraf breuken krijgt in de toplaag.

Het aanbrengen van epoxy plamuur moet gebeuren op een stofvrije en vetvrije ondergrond, om een goede hechting te garanderen. De plamuur gebruik je voor kleinere project zoals een raamkozijn, maar ook voor grote vloeroppervlakken is het in dikkere lagen aan te brengen. Denk hierbij aan het egaliseren van een ondervloer voor een vloercoating of vloerverf.

 

Epoxy kneedpasta

Als je na het weghalen van het houtrot een grote ruimte overhoudt om op te vullen is het beter om dit te vullen met een epoxy kneedpasta. Kneedpasta is dikker dan plamuur en is te modelleren als klei. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor noodreparaties aan boten, omdat het snel uithardt, ijzersterk wordt en een uitstekende hechting heeft.

 

Zelf houtrot repareren: begin er snel mee!

 

Het is van belang om houtrot niet te lang laten doorwerken, omdat het omliggende hout steeds verder beschadigd raakt. Ben jij er klaar voor om houtrot aan te pakken? Kijk dan eens bij de producten van Epoxywinkel die je daarbij kunnen helpen. Dan ben je verzekerd van topkwaliteit materiaal dat lang meegaat!

 

loader
Bezig met laden...