Hoe maak ik een epoxy tafel?

hoe maak ik een epoxy tafel
Geplaatst in: Epoxy giethars

Hoe maak ik een epoxy tafel?

Wil je een mooie houten tafel die ook nog een gemakkelijk schoon te maken is? Maak dan een epoxy tafel. Dit is een tafel met een glanzende, chique afwerking. Hierdoor bescherm je het hout en creëer je een unieke look. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet en wat je nodig hebt.

 


Hoe maak ik een epoxy tafel?

 

Het maken van een epoxy tafel kun je in drie verschillende stappen onderscheiden: allereerst ga je aan de slag met het voorbereiden van het hout, vervolgens giet je epoxy over de tafel en als laatst zorg je voor een mooie afwerking.

 


Stap 1: voorbereiden en primeren van hout

 

Benodigdheden:

 

Epoxy giethars UV snel
Mengbekers
Rollers + beugel
Handschoenen
Mengstaaf
Gasbrander
✔ Melamineplaten
Transparante verpakkingstape

 

Stap 1.1: hout uitkiezen

 

Wil je de tafel helemaal zelf maken? Dan kun je beginnen met het kiezen van een houten tafelblad. Ga bijvoorbeeld voor een stoere boomstam-variant of juist voor een recht blad voor een strakke look.

Het maakt niet uit welke houtsoort je kiest, zolang het maar goed gedroogd is. Houd er wel rekening mee dat de kleur van het hout verandert zodra je deze bewerkt met epoxy.

 

Stap 1.2: hout primeren met epoxy

 

Om ervoor te zorgen dat het hout helemaal is afgesloten, is het belangrijk om te primeren. Dit doe je met epoxy giethars. Giet een beetje epoxy op het hout en rol dit uit met een roller. Moeilijke hoekjes kun je eventueel bereiken met een kwast.

Ontlucht de aangebrachte giethars vervolgens met een gasbrander.

Laat alles zo’n 24 uur uitharden en herhaal dit proces zo’n twee tot drie keer.

 

Stap 1.3: maak een mal

 

Om het tafelblad mooi rondom in te gieten, moet je een mal maken. Gebruik hiervoor melamineplaten. Bepaal de dikte van de giethars rondom en maak zo de mal op grootte en waterpas. Beplak de platen met transparante verpakkingstape. Epoxy hecht hier niet aan, waardoor je het tafelblad er later gemakkelijk uit kunt halen.

Kit alle naden af met siliconenkit en strijk de kit af met je vinger.

 


Stap 2: epoxy gieten

 

Benodigdheden:

✔ Epoxy giethars (naar keuze):

UV snel: tot 5 mm dik
UV traag: tot 5 cm dik
UV zeer traag: tot 10 cm dik

Grote emmers (20L)
Roller + beugel
Handschoenen
Mengstaaf
Gasbrander

 

Stap 2.1: breng een laag epoxy aan in de mal

 

Het is het mooiste als het blad volledig bedekt is met een laag epoxy - dus ook de onderkant. Op deze manier wordt het tafelblad bovendien extra stevig.

Giet een laag epoxy in de mal. Gebruik de roller op de epoxy evenredig te verdelen. Als je tevreden bent over de dikte van de laag, werk je het geheel af met een brander. Laat de epoxy goed uitharden voordat je naar de volgende stap gaat.

 

Stap 2.2: ‘lijm’ het houten tafelblad

 

Om ervoor te zorgen dat het tafelblad goed hecht aan de laag epoxy die al in de mal zit, breng je een dunne laag epoxy aan. Ontlucht dit wederom met de gasbrander. Positioneer vervolgens het houten tafelblad in de mal.

 

Stap 2.3: giet de mal vol met epoxy

 

Het maken van de epoxy tafel kan beginnen! 24 uur na het gieten van de ‘lijmlaag’ kun je aan de slag met het gieten van de epoxy. Doe dit voorzichtig en houd rekening met de verwerkingstijd. Giet de epoxy in de mal totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Om luchtbelletjes te verwijderen, gebruik je de gasbrander.

 


Stap 3: afwerken van de epoxy tafel

 

De afwerking van je epoxy tafel, bepaalt de uiteindelijke look. Steek hier voldoende tijd in, zodat je een mooi resultaat krijgt.

 

Benodigdheden:


✔ Roterende schuurmachine + schuurvellen (P40 t/m P1000)
Epoxy giethars UV snel
Mengbekers
Roller + beugel
Handschoenen
Mengstaaf
Gasbrander
DD lak
Aceton

 

Stap 3.1: verwijder de mal

 

Lees op de verpakking hoe lang het duurt voordat de epoxy droog is. Als de epoxy goed uitgehard is, kun je de mail verwijderen. Begin met het weghalen van de zijwanden en ga vervolgens aan de slag met de onderkant. Dit kan een flinke klus zijn, aangezien het mogelijk is dat de onderkant vacuüm is gezogen tegen de epoxy.

 

Stap 3.2: schuren van de randen en de bovenkant

 

Controleer of er scherpe randen zijn en schuur deze op met een korrel 40 schuurpapier. De gehele bovenkant schuur je met korrel 80 en ontvet je vervolgens met aceton.

 

Stap 3.3: breng een laag epoxy aan

 

Om ervoor te zorgen dat de randen en de bovenkant mooi glad zijn, giet je nog een laatste dunne laag epoxy over het geheel. Zorg dat er beschermfolie op de grond ligt, want de epoxy zal van het blad lopen. Verdeel de epoxy met een roller en ontlucht het tot slot met een gasbrander.

Laat de epoxy goed uitharden.

 

Stap 3.4: epoxy tafel aflakken met DD lak

 

Nu is het tijd om je epoxy tafel af te lakken met DD lak. Op deze manier zorg je ervoor dat de tafel nog krasbestendiger wordt.

Schuur de gehele bovenkant vanaf korrel 120 tot en met korrel 240 en ontvet het oppervlak goed met aceton.

Verwerk de DD lak op de juiste manier en breng het aan met een schuimroller. Werk in banen en rol een keer na. Laat de lak vervolgens 24 tot 48 uur uitharden en schuur het blad weer op. Herhaal het lakken zo’n drie keer.

Laat de laatste laag DD lak minimaal 4 dagen uitharden als je het geheel nog gaat polijsten.

 

Stap 3.5: poten monteren

 

Je epoxy tafel is bijna klaar! Het enige wat nog mist is het onderstel. Teken allereerst de gaten op de juiste plek en boor de gaatjes voor. Plaats vervolgens de poten op het blad en schroef deze vast met houtdraadbouten.

 

Stap 3.6: bovenkant polijsten

 

De allerlaatste stap is het polijsten van de bovenkant van je epoxy tafel. Polijst niet met een te hoog toerental en houd een waterspray bij de hand om het oppervlak koel te houden.

Geniet van je prachtige epoxy tafel!


Ga naar ons YouTube-kanaal voor meer inspiratie

10 augustus 2020
Vond je dit bericht leuk?
0
0