Een gietvloer beschermen tegen weekmakers

gietvloer beschermen tegen weekmakers
21 februari 2020 997 view(s)

Een kunststof gietvloer is een sterke vloer. De vloer zal niet snel scheuren en gaat bij goed gebruik wel tientallen jaren mee. Maar er zijn wel een aantal dingen die de vloer kunnen beschadigen. Een voorbeeld hiervan zijn weekmakers. Maar wat zijn weekmakers precies? En hoe kan je de vloer beschermen tegen weekmakers?

 

Wat zijn weekmakers?

 

Weekmakers zijn additieven die toegevoegd zijn aan kunststoffen als plastic en rubber om ervoor te zorgen dat ze soepel zijn en kunnen buigen. De meest voorkomende weekmakers zijn ftalaten. Je vindt weekstoffen onder andere in speelgoed, plakband, regenkleding en de plastic opdrukken op kleding.

 

Waarom kunnen weekmakers een kunststof gietvloer beschadigen?

 

Weekmakers maken kunststof zachter. Een coating is ook gemaakt van kunststof en daarom hebben de weekmakers een effect op de vloer. De weekmakers in de kunststof of rubberen voorwerpen kunnen de kunststof gietvloer beschadigen. Er ontstaat een soort pigmentuitwisseling tussen de weekmakers en de vloer, waardoor er een vlek op de vloer zal ontstaan.


Wat kan je doen om de gietvloer te beschermen tegen weekmakers?

 

Om te voorkomen dat de vloer beschadigt doordat deze in aanraking komt met weekmakers, is het goed om al het contact tussen de vloer en materialen met weekmakers te voorkomen. In huis komen weekmakers vaak voor in wieltjes onder meubels, in rubberen poten en in fietsbanden. Zet daarom altijd viltjes onder rubberen poten. Plaats een mat onder bureaustoelen met rubberen wieltjes en leg een kleed onder fietsen als je deze op de gietvloer plaatst.

 

Wil je veel dingen in huis halen met weekmakers?

 

Wil je veel meubels of andere dingen in huis halen die weekmakers bevatten? Dan kan je hier rekening mee houden bij de keuze van de gietvloer. Een epoxyvloer is namelijk beter bestand tegen weekmakers. Een PU coating is daarentegen niet goed bestand tegen weekmakers. Helaas bevatten fietsbanden en wieltjes van meubels altijd verschillende stoffen. Daarom is het moeilijk in te schatten of de vloer tegen al deze stoffen bestand is. De veiligste optie is altijd de vloer te beschermen tegen rubber of flexibele kunststof onderdelen.Bescherm je gietvloer met onze viltjes

Bezig met laden...