Gietvloer badkamer

Gietvloer badkamer
27 december 2021 0 view(s)

Wist je dat je ook een gietvloer in je badkamer kunt aanbrengen, in plaats van de wanden en vloer te betegelen? Sterker nog: een gietvloer in de badkamer is een uitstekend idee. Epoxywinkel legt je graag uit waarom.

 

Waarom een gietvloer in de badkamer?

Een gietvloer en de badkamer. Het lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar steeds meer mensen merken dat het juist heel goed werkt. Een betegelde badkamer is, door de vaak wat hogere temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte, namelijk een ideale leefomgeving voor schimmels. Ze groeien in de voegen tussen de wand- en vloertegels. Schimmels in de badkamer zien er niet mooi uit en kunnen bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid. Daar wil je dus liever vanaf.

 

Gietvloer badkamer: weg met schimmel

Natuurlijk kun je de schimmels bestrijden door een goede ventilatie en regelmatig schoonmaken, maar als je een gietvloer in de badkamer aanbrengt, bent je in één keer van alle schimmelproblemen verlost. Een gietvloer vormt namelijk een glad oppervlak op je badkamervloer en op de wanden, waar schimmels zich niet aan kunnen hechten. Een glad oppervlak is ook eerder droog dan een ruw oppervlak, zodat schimmels zich er niet prettig voelen. Een glad oppervlak is bovendien eenvoudig schoon te houden.

 

Gietvloer badkamer kleuren

Een gietvloer voor de badkamer is verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur. Je kunt je badkamer dus elke gewenste uitstraling geven. Of je nu een rustige en harmonieuze badkamer wil of een trendy design badkamer. Je kunt zelfs mooie kleuraccenten of patronen op de vloer en de wanden aanbrengen als je ervoor kiest om in plaats van tegels een gietvloer in je badkamer aan te brengen.

 

Gietvloer badkamer: de voorbereiding

Wil je een gietvloer in de badkamer aanbrengen, dan is het wel belangrijk dat de ondergrond waarop je de verf aanbrengt helemaal egaal is. Dat kun je voor elkaar krijgen door beschadigingen en oneffenheden eerst te repareren met polyesterplamuur of epoxymortel en door daarna de vloer te egaliseren met bijvoorbeeld egaline.

 

Gietvloer over tegels

Voor de gietvloer over tegels kan worden aangebracht, moeten de tegels grondig (machinaal) geschuurd worden. Het glazuur van de tegels is namelijk glad en dit zorgt voor verminderde hechting als je direct hierop een gietvloer gaat aanbrengen. Door de tegels te schuren verwijder je dit glazuur en creëer je een oppervlak waar de gietvloer wel goed aan wil hechten. Ook kan het verstandig zijn een primer aan te brengen voordat je een gietvloer in de badkamer gaat aanbrengen, zeker als je de gietvloer over tegels wilt aanbrengen. Uiteraard dient de ondergrond, net als bij andere schilderwerkzaamheden, schoon, droog en vrij van stof en vet te zijn.

 

Badkamer gietvloer aanbrengen

Een gietvloer in de badkamer aanbrengen is niet moeilijk, je doet het gewoon zelf met een roller en kwast. Werk daarbij in meerdere dunne lagen, waarbij je elke laag goed laat drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Meng door de op een na bovenste laag die je op de vloer aanbrengt een antislipmiddel, zodat je niet uitglijdt als de vloer nat is. Door het antislipmiddel wordt de vloer iets ruwer, maar doordat je na de antisliplaag nog een nieuwe laag vloercoating aanbrengt, blijft hij toch eenvoudig te onderhouden.

 

Welke soorten gietvloeren zijn geschikt voor natte ruimtes?

De badkamer gietvloer moet aan één belangrijke eis voldoen en dat is de vloer vochtbestendig moet zijn. Niet iedere soort gietvloer is van nature geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer, doordat de badkamervloer met vocht te maken krijgt. De kunststof gietvloeren op basis van polyurethaan en epoxy zijn vloeistofdicht en dus een goede keuze voor natte ruimtes en als badkamer gietvloer. Cementgebonden gietvloeren zijn in de basis niet geschikt, maar kunnen wel vloeistofdicht gemaakt worden met een PU topcoat.

 

Gietvloer badkamerwanden

Wil je ook geen tegels op de wanden in jouw badkamer? Dan is beton ciré een uitstekende keuze. Dit cementgebonden mengsel voorzie je na het aanbrengen en drogen nog van een vochtwerende toplaag. Daarna dit Franse pleisterwerk geschikt natte ruimtes, zoals het toilet en de badkamer. Bovendien hebben ook de wanden met beton ciré een glad en naadloos oppervlak waardoor vuil en schimmel ook hier niet blijft plakken. De badkamer schoonmaken is nog nooit zo makkelijk geweest.

 

Gietvloer badkamer waterdicht maken

Badkamervloeren en wanden moeten natuurlijk wel 100% waterproof zijn. Niet alle soorten gietvloeren zijn van nature volledig waterdicht. Beton ciré en andere cementgebonden gietvloeren zijn bijvoorbeeld alleen spatwaterdicht. Maar daar kun je zelf verandering in brengen door een vochtwerende coating van polyurethaan over de gietvloer badkamer aan te brengen. Wil je de originele kleur van de cementgebonden gietvloer behouden dan is de transparante PU Strong Topcoat de beste keuze. Er zijn ook gekleurde PU topcoats. De topcoat van polyurethaan beschermt de badkamer gietvloer tegen vocht, maakt de gietvloer sterk en slijtvast en zorgt voor een mooie zijdematte afwerking van jouw gietvloer.

 

Gietvloer voor allerlei badkamerstijlen

De veelzijdigheid van een gietvloer en het neutrale uiterlijk zorgt ervoor dat je een gietvloer eenvoudig kunt combineren met iedere badkamerstijl. Van klassiek tot modern en industrieel tot landelijk. Een gladde, strakke vloer in de badkamer heeft praktische voordelen waaronder meer hygiëne en schoonmaakgemak. Daarnaast geeft een gietvloer ook een luxe gevoel aan de badkamer. Een badkamer gietvloer laat de ruimte bovendien groter lijken. Zeker in een kleine, volle badkamer is dat een prettige bijkomstigheid. Welke kleur krijgt jouw gietvloer badkamer? Gietvloeren kunnen in vrijwel iedere denkbare kleur worden uitgevoerd, dus of jij nou een stralend witte badkamer wil maken of een thuisspa met aardetinten, alles is mogelijk.

 

Meer informatie gietvloer badkamer

Wil je meer informatie over het aanbrengen en afwerken van een gietvloer in de badkamer. Of over het aanbrengen van een gietvloer over tegels? Neem dan gerust even contact op met ons. We helpen je graag verder! Je kunt ons telefonisch of per mail bereiken.

 

Bezig met laden...