Epoxy surfboard

Epoxy surfboard
21 augustus 2023 0 view(s)

DIY: zelf een epoxy surfboard maken

Droom jij ervan om je eigen epoxy surfboard te maken? Zelf een surfplank bouwen kan een uitdagende en creatieve ervaring zijn. In dit artikel leer je de stappen om je eigen epoxy surfboard te maken. We begeleiden je door het proces en voorzien je van waardevolle tips en informatie. Laten we beginnen!

 

Benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt om je epoxy surfboard te maken:

 

 

Stap 1: voorbereiding

Voordat je begint met het bouwen van je epoxy surfboard, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Kies allereerst een goed geventileerde ruimte waar je aan je epoxy surfboard kunt werken. Dit kan een garage, een schuur of een speciale werkplaats zijn. Zorg ervoor dat de ruimte schoon en vrij van stof is. Bedek de vloer met een plastic zeil of een oude deken om deze te beschermen tegen morsen en krassen. Zorg ervoor dat je al je benodigdheden binnen handbereik hebt.

 

Stap 2: de vorm maken

Om je epoxy surfboard te maken, begin je bij de basis. Snijd hiervoor het EPS-schuimblad in de gewenste vorm en maat voor je surfplank. Bevestig hiervoor met afplaktape een sjabloon op het blad. Gebruik een scherp mes of een elektrische zaag om het blad langs de randen van de sjabloon in de juiste vorm te snijden. Wees voorzichtig en volg de lijnen nauwkeurig. Gebruik schuurpapier om de randen van het schuimblad glad te maken en de rails van je surfboard vorm te geven. Zorg ervoor dat de rails symmetrisch en vloeiend zijn.

 

Stap 3: lamineren met epoxyhars

Het lamineren is de meest uitgebreide stap bij het maken van je epoxy surfboard. Gebruik een verfkwast of een roller om een dunne en gelijkmatige eerste laag epoxyhars op het schuimblad aan te brengen. Als je je epoxy surfboard een kleur wilt geven, kun je verf of kleurpigment toevoegen aan de epoxyhars voordat je het aanbrengt. Leg vervolgens een stuk glasvezeldoek op het met epoxy bedekte schuimblad. Zorg ervoor dat het doek goed uitgelijnd is en geen luchtbellen of rimpels bevat.

Breng daarna een tweede laag epoxyhars aan: gebruik opnieuw de verfkwast of laminaatroller om een tweede laag epoxyhars over het glasvezeldoek aan te brengen. Let er goed op dat het doek volledig verzadigd is en er geen droge plekken zijn. Herhaal het proces van het aanbrengen van een laag glasvezeldoek en epoxyhars totdat je de gewenste dikte en sterkte hebt bereikt. Laat het board na het aanbrengen van de laatste laag volledig uitharden. Plaats hem op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat het uithardingsproces niet wordt verstoord.

 

Stap 4: afwerking

Nu je epoxy surfboard is gelamineerd, is het tijd om hem af te werken. Op de plekken waar de finboxen en leash plug komen, verwijder je voorzichtig materiaal met een beitel of bovenfrees. Breng daarna epoxyplamuur aan en steek de pluggen in het surfboard.

Vervolgens is het tijd om je board te schuren. Gebruik schuurpapier van verschillende korrelgroottes om het oppervlak van je surfboard glad te schuren. Begin met een grove korrel (180) en werk geleidelijk naar een fijnere korrel (600) met water voor een gladde afwerking. Voor een glanzende afwerking kun je je epoxy surfboard nog verder opschuren met steeds fijner schuurpapier. Polijst je board met water en schuurpapier van korrel 1500.

 

Stap 6: finishing touches

Je epoxy surfboard is eindelijk af! Nu is het tijd om de laatste details toe te voegen en je klaar te maken om de golven te trotseren. Bevestig zorgvuldig een vin en leash aan je board, zodat je een goede stabiliteit en controle hebt tijdens het surfen. Vergeet ook niet om het board te waxen, zodat je goede grip hebt. Nu ben je helemaal klaar om het water op te gaan en te genieten van het surfen op je zelfgemaakte meesterwerk. Veel plezier en veel succes!

 

Bezig met laden...