Epoxy sieraden maken? Dit zijn de leukste ideeën

epoxy sieraden maken
9 augustus 2020 1589 view(s)

Wil jij zelf epoxy sieraden maken? De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt je fantasie de vrije loop laten en zo creatief zijn als je wil. Bovendien is het erg gemakkelijk zelf te doen en creëer je unieke ontwerpen. Daarbij kan je alle kanten of met verschillende stijlen en kleuren, want bij Epoxywinkel kies je uit meer dan 200 kleurpigmenten en 24 prachtige metallic kleuren.

 

Alles over sieraden maken met epoxy

 

Epoxy giethars is een populaire materiaalsoort voor sieraden maken. Met dit materiaal, ook bekend als resin, giet je eenvoudig harde kunststof vormen met een glasachtige uitstraling. Vanwege het gebruiksgemak en de strakke afwerking wordt epoxy veel gebruikt voor het maken van sieraden.

 

Voordat je begint met epoxy sieraden maken

 

Het werken met epoxy vergt wel wat voorbereiding, je trekt niet even een bak kralen en draad uit de kast. Maar het resultaat is zo uniek en professioneel dat het zeker de moeite waard is!

Voor je begint met je sieradenproject is het aan te raden om een stevige hobbymat of placemat op je werkblad te leggen. Daarop leg je een oude krant of een vuilniszak, zodat het opruimen in een handomdraai is gebeurd. Giethars is namelijk moeilijk te verwijderen van een ondergrond als hout, zonder het tafelblad te beschadigen. Ook adviseren we om handschoenen te dragen bij het werken met giethars, omdat het de huid kan irriteren.

Naast onze aanwijzingen voor het werken met giethars hebben we natuurlijk ook nog praktische tips voor sieraden maken:

  • Zorg dat je al je materialen hebt klaargezet voor je start met het mengen van de hars. Het laatste dat je wil is je epoxy omstoten omdat je nog even heen en weer rent voor een potje glitters of een bloemetje uit de tuin!
  • Maak gebruik van een oogje als je je resin sieraad ergens aan gaat bevestigen. Door een oogje direct in de mal bij de giethars te plaatsen voorkom je dat je achteraf moet gaan boren.

 

De beste epoxy giethars voor sieraden maken

Om zelf een sieraad te maken heb je natuurlijk giethars nodig. Welke hars het meest geschikt is hangt van je project af. Over het algemeen bestaat het maken van hangers uit kleine gietingen: een beperkte hoeveelheid epoxy die in een mal wordt gegoten. Omdat het oppervlak zo klein is, is de transparantie belangrijk. Met een goede kwaliteit hars zorg je ervoor dat je sieraad er van alle kanten prachtig uitziet.

Met speciale sieradenhars kies je voor basismateriaal dat eenvoudig in gebruik is, snel uithardt en een helder, glanzend eindresultaat geeft. Ook is onze sieradenhars al voorgemengd. Je kan dus direct aan de slag! Dankzij het handige tuitje kan je heel precies werken, dus ook die subtiele oorhangers maak je met gemak.

 

Bestel epoxy giethars voor sieraden maken

 

 


Wil je ook zelf aan de slag met sieraden maken met epoxy? Graag inspireren wij je met een aantal leuke ideeën.

 

1. Epoxy sieraden maken met bloemen

 

Epoxy kun je gebruiken voor het ingieten van dierbare of mooie items. Zo kun je ook bloemen bedekken met de hars, waardoor deze lijken te zweven. Maak bijvoorbeeld zelf een hanger van epoxy, een ring of een armband. Gebruik hiervoor een transparante epoxy giethars en een klein bloemetje naar keuze. Leg deze in een mal en giet de hars hier overheen. Het enige wat je hoeft te doen, is het geheel te laten drogen.

Om luchtbellen te voorkomen, kun je het best het oppervlak vluchtig warm maken met een gasbrander.

 


2. Sieraden maken met verschillende kleuren

 

Ga aan de slag met kleurpigmenten en geef jouw epoxy sieraad een unieke uitstraling. Kleurpigment geeft de resin een lichte of diepe kleur, afhankelijk van de hoeveelheid die je door je hars mengt. Wil je meer diepte in je sieraad creëren? Denk dat eens aan een ombre effect. Je start met een laag lichtgekleurde epoxy, die je goed laat drogen. Daarop giet je een laag met wat meer pigment. Na het drogen maak je het vervolgens af met je donkerste laag, waaraan je nog wat pigment hebt toegevoegd.

Je kan natuurlijk voor slechts 1 kleur gaan, maar je kan er ook voor kiezen om verschillende pigmenten met elkaar te mixen. Meng dan in aparte mengbekers de epoxy met de pigmenten. Op deze manier kun je ze op een speelse manier samengieten waardoor een soort gemêleerd effect ontstaat.

Een andere manier om verschillende kleuren te mixen, is door dit per laag te doen. Giet telkens een laag gekleurd epoxy in de mal en laat dit goed drogen. Giet vervolgens een andere kleur hier overheen, laat dit weer drogen en werk op dezelfde manier verder. Zo zie je alle kleuren laag voor laag in jouw epoxy sieraad!

 


3. Epoxy sieraden maken met glitters

 

Je kan epoxy mengen met pigmenten, maar ook met glitters of kleurvlokken. Op deze manier creëer je een speels effect en je epoxy sieraad zal prachtig glinsteren in het zonlicht.

Met metallic pigmenten ga je voor een subtiele glans, in welke kleur dan ook.

Glitter pigment zorgt voor glinsteringen in de epoxy hars en weerkaatst daarmee elk straaltje licht. Maak je een sieraad waar je een item ingiet? Door een kleine hoeveelheid glitter toe te voegen zorg je voor een uniek effect.

Kleurvlokken of metaalvlokken geven een glanzend textuureffect en zijn vooral te gebruiken in grotere hangers. Denk bijvoorbeeld aan een platte, druppelvormige hanger voor lange oorbellen.

 

Meest gestelde vragen over sieraden maken met epoxy

 

Ben je enthousiast over sieraden maken met epoxy giethars maar heb je nog vragen? Hieronder zijn de meest gestelde vragen terug te vinden.

 

Wat heb je nodig voor zelf sieraden maken met epoxy?

Sieraden maken met epoxy giethars doe je met een aantal basismaterialen, die je aanvult met de kleuren en materialen voor jouw persoonlijke sieraad.

De basismaterialen om mee te beginnen: epoxy giethars, een sieraden mal en oogjes om van je gieting direct een hanger te maken. Om je sieraden helemaal naar jouw smaak te ontwerpen kan je kiezen voor kleurpigmenten, glitters en kleine voorwerpen zoals bloemen of een pasfoto.

 

Wat is het beste materiaal voor epoxy sieraden maken?

Als je aan de slag gaat met giethars sieraden maken is het vooral van belang om rekening te houden met de kwaliteit van de giethars. Epoxy van lage kwaliteit hardt niet goed uit en verkleurt snel door de zon. Ook kan het gebeuren dat de hars niet voldoende transparant is en je eindresultaat daarmee niet is zoals je had gehoopt. Kies daarom voor giethars van een specialist, zeker wanneer je met bijzondere familiestukken gaat werken. Bij de merken Flow Resin en Wilsor kan je rekenen op gebruiksgemak en een constante kwaliteit.

 

Wat voor sieraden maken met epoxy?

Met epoxy maak je hangers die je in verschillende soorten sieraden kunt verwerken. Ben je al bekend met sieraden maken? Dan is het goed om te weten dat je vrijwel alle soorten kralen en hangers zelf kunt maken met giethars. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

  • bedels voor armbanden;
  • hangers voor oorbellen;
  • een centrale hanger voor aan een ketting.Bestel epoxy giethars voor sieraden maken

Bezig met laden...