Epoxy resin tips

Epoxy resin tips
26 juli 2022 0 view(s)

Tips voor het gebruik van epoxy resin

Ga je doe-het-zelven met epoxy resin? Volg onze tips voor het mooiste resultaat. Hier vind je alle belangrijke epoxy resin tips, hoe je het mengt en verwerkt én vind je antwoord op de meest gestelde vragen over epoxy.

 

Epoxy resin tip #1

Hoe meng je epoxy resin?

Voor je begint met epoxy gieten moet je het goed mengen. Het bestaat namelijk uit twee componenten, de kunsthars en een harder. Op de verpakking en op de productpagina van ieder type epoxy vind je de ideale mengverhouding. Gebruik je minder epoxy resin dan de verpakking? Weeg de epoxy dan altijd af met een weegschaal.

 

De verhouding epoxy

Voor het beste resultaat moeten de hars en de harder in de juiste verhouding met elkaar worden vermengd. Als de verhoudingen verkeerd zijn, omdat je bijvoorbeeld meer verharder aan het mengsel toevoegt dan kan de epoxy resin zacht blijven. Meer verharder betekent dus niet sneller uitharden. Na het afwegen meng je beide componenten zeer goed. Hierbij moet de epoxy giethars helemaal helder worden. De epoxy moet hierbij weer helemaal helder worden.

 

Let op: check voor het mengen of de epoxyhars helder is. Als de hars troebel is of vlokken vertoont dan is de hars gaan kristalliseren.

 

Epoxy resin tip #2

Hoe komt het dat epoxy kristalliseert?

Het kan gebeuren dat epoxy resin kristalliseert wanneer het voor langere tijd op een koude plaats staat. De kou zorgt voor kristallen in de epoxyhars. Kristallisering van epoxy herken je als kleine vlokken in de verder heldere hars of aan helemaal troebel geworden epoxyhars.

 

Hoe dit op te lossen

Dit los je eenvoudig op door de hars in de verpakking in een bak met heet water te zetten gedurende 60 minuten. Door de warmte lossen de kristallen vanzelf weer op, zonder dat de temperatuur invloed op de eigenschappen van epoxy resin heeft. Schud de verpakking na 60 minuten en controleer of alle kristallen zijn opgelost. Eventueel kun je dit proces nog eens herhalen om de laatste kristalresten op te lossen. Hierna kun je de epoxy gieten.

 

Epoxy resin tip #3

Hoe verdun je epoxy resin voor gieten?

Epoxy zelf verdunnen raden we af. In onze webshop vind je allerlei soorten epoxyhars voor de meest uiteenlopende projecten, van kleine tot grote gietingen en van lamineren tot plamuren. Deze epoxy gietharsen hebben ieder hun eigen mengverhouding. Kies de epoxyhars die geschikt is voor jouw doe-het-zelf project.

 

Toch zelf voor wat betere vloeibaarheid zorgen? Dan kun de epoxyhars met verpakking eventueel even in een bak met warm water zetten, waardoor de hars wat makkelijker uitvloeit.

 

Epoxy resin tip #4

Waarom wordt de epoxy niet hard?

De epoxy wordt niet hard na mengen en aanbrengen. Als dat gebeurt dan is de kans groot dat de mengverhouding niet correct is aangehouden. Omdat het verharden optreedt door een chemische reactie tussen de twee componenten moet de verhouding precies goed zijn voor je gaat epoxy gieten.

 

Voeg je te weinig verharder toe dan kan de epoxyhars niet goed uitharden en blijft het materiaal zacht. Ook als je te veel harder aan de epoxyhars krijg je niet het juiste resultaat en wordt de epoxy resin na gieten niet zo hard als gewenst.

 

De omgevingstemperatuur

Verder heeft de temperatuur in de werkruimte invloed op de duur van het uitharden. Bij een temperatuur van 15 graden duurt het één tot twee dagen voordat een groot oppervlak volledig uithardt. Dat gaat sneller bij hogere temperaturen, want de warmte zorgt ervoor dat de epoxy resin sneller hard wordt.

 

Indien gewenst kun je dit uithardproces zelf versnellen door de werkruimte te verwarmen of gebruik een föhn voor kleine projecten zoals Resin Art.

 

Bezig met laden...