DIY: zo maak je zelf epoxy onderzetters

epoxy onderzetters
10 augustus 2020 3191 view(s)

Geef je interieur een persoonlijke touch en maak je eigen epoxy onderzetters. Het is gemakkelijk zelf te doen en het is een manier om lekker creatief bezig te zijn. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je met deze DIY aan de slag kan gaan.

Wat zijn epoxy onderzetters?

Epoxy onderzetters zijn handgemaakte kunstwerkjes die je kunt gebruiken om je tafel te beschermen tegen vlekken en hitte. Je maakt ze eenvoudig zelf met behulp van epoxyhars, een veelzijdig materiaal dat bekend staat om zijn helderheid, duurzaamheid en glans. Met epoxy kun je eindeloos experimenteren met kleuren, patronen en vormen, waardoor elke onderzetter een unieke eyecatcher wordt!

Benodigdheden

✔ Epoxy giethars (naar keuze):

UV snel: tot 5 mm dik
UV traag: tot 5 cm dik
UV zeer traag: tot 10 cm dik

Kleurpigmenten (naar keuze)
Mengbekers
✔ Mengspatels
Gasbrander
✔ Siliconen mal voor onderzetters

 

Stap 1: Leg alle materialen klaar

Voordat je aan de slag gaat met het maken van epoxy onderzetters, moet je alle materialen klaarzetten en de werkruimte voorbereiden. Om te voorkomen dat epoxy op je werktafel komt, kun je deze het best beschermen met afdekfolie.

Verzamel vervolgens een aantal siliconen mallen waarin je de epoxy gaat gieten.

 

Stap 2: epoxy mengen

Het is tijd om de epoxy te gaan mengen. Volg de instructie op de verpakking en verdeel de gemengde epoxy giethars over een aantal kleine mengbekers. Meng dit alles nog een keer en voeg aan de bekers de kleurpigmenten toe. Je kan ook verschillende pigmenten mixen om zo je eigen kleuren te creëren.

 

Stap 3: epoxy onderzetters gieten

Nu kun je aan de slag met het gieten van de (gekleurde) pigmenten. Begin met de donkerste kleur en voeg vervolgens de lichtere tinten toe. Giet steeds kleine beetjes in de mal en meng de kleuren met elkaar om leuke effecten te creëren.

 

Stap 4: afwerking

Als je tevreden bent over de look van je epoxy onderzetters, verwijder je de luchtbelletjes met een gasbrander. Doe dit niet te lang, want dan kan de hars verkleuren.

Als de epoxy hard genoeg is, kun je deze uit de mal halen. 

 

Veelgestelde vragen over epoxy onderzetters

Heb je nog vragen over het maken van epoxy onderzetters? Hieronder zetten we een aantal van de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Hoelang duurt het voordat de epoxyhars volledig is uitgehard?

De uithardingstijd van epoxyhars kan variëren, afhankelijk van het merk en het type hars dat je gebruikt. Ook de mengverhouding en omgevingstemperatuur spelen hierbij een rol. Over het algemeen duurt het enkele uren tot een paar dagen voordat de epoxy onderzetters volledig zijn uitgehard. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant voor de specifieke uithardingstijd.

Hoe kan ik luchtbellen in mijn epoxy onderzetters voorkomen?

Luchtbellen kunnen soms een uitdaging zijn bij het werken met epoxyhars, maar er zijn manieren om ze te minimaliseren. Ten eerste is het belangrijk om de epoxyhars zorgvuldig te mengen volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je langzaam en grondig roert om luchtbellen te voorkomen. Daarnaast kun je een warmtepistool of een gasbrander voorzichtig over het oppervlak van de gegoten epoxy bewegen om eventuele kleine luchtbellen te laten ontsnappen.

Kan ik warme pannen op epoxy onderzetters plaatsen?

Epoxy onderzetters zijn bestand tegen hitte, maar het is altijd aan te raden om extra voorzichtig te zijn. Hoewel epoxyhars hittebestendig is, kan langdurige blootstelling aan extreme hitte toch schade veroorzaken. Gebruik daarom voor hete pannen bij voorkeur onderzetters die daarvoor gemaakt zijn om de levensduur van je epoxy onderzetters te verlengen.

Kan ik epoxy onderzetters buiten gebruiken?

Epoxy onderzetters zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik binnenshuis. Hoewel epoxyhars duurzaam en waterbestendig is, kan langdurige blootstelling aan zonlicht en extreme weersomstandigheden de kleuren en glans van de onderzetters beïnvloeden. Als je jouw epoxy onderzetters buiten wilt gebruiken, is het raadzaam om ze te beschermen met een uv-bestendige lak.

Hoe kan ik mijn epoxy onderzetters het beste schoonmaken?

Epoxy onderzetters zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om eventuele vlekken of vuil te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponzen of scherpe voorwerpen, omdat deze het oppervlak van de onderzetters kunnen beschadigen.

Ontdek de magie van epoxy onderzetters bij Epoxywinkel.nl!

Bij Epoxywinkel.nl geloven we in de kracht van creativiteit. Met onze hoogwaardige epoxyhars en andere benodigdheden kun jij je eigen unieke epoxy onderzetters creëren en een persoonlijk tintje toevoegen aan je interieur. Ontdek de eindeloze mogelijkheden van DIY met epoxy en laat je inspireren voor jouw creatieve avontuur!


Ga naar ons YouTube-kanaal voor meer inspiratie

Bezig met laden...