Epoxy gieten op hout: zo creëer je een bijzondere tafel

Epoxy gieten op hout
11 augustus 2020 936 view(s)

Geef een houten tafel een unieke look door deze te coaten met epoxy. Maar wist je dat je ook voorwerpen in de epoxy kunt gieten? Verwerk hier bijvoorbeeld munten, bloemen, schelpen of bierdoppen in. Zo creëer jij een bijzonder tafelblad!

Wij vertellen je stap voor stap hoe epoxy gieten werkt.

 

Benodigdheden

 

Epoxy giethars (naar keuze):

UV snel: tot 5 mm dik
UV traag: tot 5 cm dik
UV zeer traag: tot 10 cm dik
Roller + beugel
Platte kwasten
Gasbrander
Mengbekers
✔ Mengspatels
✔ Schuurpapier (korrel 180)
Aceton
HandschoenenStap 1: kies het blad en de objecten

 

Voordat je aan de slag gaat, bepaal je allereerst wat voor soort tafel je wil maken. In principe kun je een blad maken met elke houtsoort en kun je allerlei kleine objecten in de epoxy gieten.

 

Stap 2: hout primeren met epoxy

 

Het is belangrijk om het hout te ‘primeren’. Op deze manier sluit je de houtstructuur af en voorkom je dat er lucht uit het hout vrijkomt. Dit kun je doen met een dun laagje epoxy giethars. Breng de epoxy aan met een roller en verdeel het evenredig over het houten blad.

Wil je een dekkende laag? Dan kun je de epoxy ook kleuren met een pigmentpoeder.

 

Stap 3: maak een mal

 

Wanneer je de epoxy gaat gieten, is het belangrijk dat de hars niet wegloopt. Daarom maak je een mal waar je het houten blad in bevestigt. Dit kun je van verschillende materialen maken, zolang de epoxy maar niet aan de mal hecht. Door de mal met verpakkingstape te beplakken, voorkom je dit.

 

Stap 4: objecten vastlijmen

 

Om te voorkomen dat de objecten waarover je epoxy gaat gieten gaan drijven, is het nodig om deze eerst vast te lijmen. Schuur de epoxylaag die als primer dient allereerst lichtjes op met korrel 120. Reinig na het schuren het tafelblad met aceton.

Breng nu weer een laag epoxy giethars op het blad aan en bevestig de objecten in de hars. Positioneer ze zo, dat alles mooi verdeeld is.

Laat de epoxy minimaal 10 uur uitharden.

 

Stap 5: epoxy gieten

 

Breng binnen 24 uur de eerste gietlaag epoxy aan. Zorg ervoor dat je voldoende hars hebt om de objecten volledig over te gieten. Zijn de objecten gevoelig voor warmte? Giet dan niet meer dan 1 centimeter per laag.

Verdeel de epoxy over het blad met een roller en ontlucht het geheel met een brander.

Wil je meerdere lagen epoxy gieten? Herhaal dit proces dan.

 

Stap 6: geniet van je unieke tafel

 

Nadat de epoxy volledig is uitgehard is jouw unieke tafel helemaal klaar! Haal het blad uit de mal en schuur eventueel de randen nog glad. Bevestig vervolgens de poten onder het blad en geniet van jouw bijzondere creatie.Ga naar ons YouTube-kanaal voor meer inspiratie

Bezig met laden...