Epoxy bootlak aanbrengen op hout

Epoxy bootlak aanbrengen op hout
20 juli 2020 206 view(s)

Bescherm je houten boot met epoxy bootlak. Een laag transparante epoxy geeft het hout een glanzend uiterlijk, het vult kiertjes en scheuren op en beschermt het hout tegen indringen van vocht en vervuiling.

Wil je epoxy bootlakken aanbrengen op hout? Volg dan ons stappenplan.

 

Benodigdheden

 

Epoxy bootlak aanbrengen

Epoxy bootlak
Aceton
✔ Schuurpapier (korrel 180)
1 rol afplaktape
✔ 8 tot 10 mengbekers (1350 ml)
✔ 4 tot 6 rollers
✔ Optioneel: platte kwast
✔ Verfbeugel
Wegwerphandschoenen
✔ Mengspatels
✔ Weegschaal

 

Boot afwerken met DD lak

DD lak
✔ Schuurpapier korrel 240 en 320Stap 1: houten boot schuren

 

Om de epoxy bootlak goed te laten hechten, moet je eerst het hout schuren. Op deze manier verwijder je losse vezels en scherpe hoeken uit het hout. Doe dit met schuurpapier met korrel 150 en maak het hout schoon met aceton.

 

Stap 2: kieren afplakken

 

Bevat het hout noesten of kieren? Plak de onderzijde van de kies goed af met afplaktape. Deze tape is gemakkelijk te verwijderen en epoxy hecht hier niet aan. Eventuele restjes epoxy schuur je weg met een stukje schuurpapier.

 

Stap 3: Aanbrengen van epoxy bootlak

 

Als je houten boot geschuurd en gereinigd is, kun je de eerste laag epoxy bootlak aanbrengen. Breng deze aan met een roller. Begin met de kopse kanten van het hout en rol vervolgens het gehele oppervlak in met epoxy. Eindig nog een laatste keer met de kopse kanten en laat de epoxy bootlak minimaal 24 uur uitharden.

 

Stap 4: Epoxylaag schuren

 

Als de epoxylaag volledig is uitgehard, schuur je deze op met korrel 150. Door het schuren zal het hout weer dof worden. Als je een nieuwe laag epoxy bootlak aanbrengt, zal de glans weer terugkomen.

 

Stap 5: Volgende laag epoxy bootlak aanbrengen

 

Reinig het hout voordat je een tweede laag aan gaat brengen. Breng de epoxy bootlak vervolgens weer op dezelfde manier aan met een roller en laat de epoxy dit keer 6 tot 12 uur uitharden. Als het geheel niet meer kleeft, breng dan nog een laag epoxy bootlak aan. Op deze manier bescherm je jouw houten boot goed.

 

Stap 6: Afwerken met DD lak

 

Het afwerken van een houten boot kun je doen met DD lak. Bij Epoxywinkel.nl vind je meerdere kleuren en ook een transparante DD lak. Zo is er altijd wel een passende coating voor jouw boot. Deze lak beschermt de epoxy en is krasbestendig. Breng de DD lak aan met een platte kwast of roller. Laat dit uitharden en schuur het oppervlak een laatste keer op met korrel 320. Hierna kun je de tweede laag aanbrengen.


Alles voor je boot

 

loader
Bezig met laden...