Dit is het verschil tussen epoxy en polyester

Dit is het verschil tussen epoxy en polyester
11 januari 2024 0 view(s)

Het is u wellicht opgevallen dat de termen epoxy en polyester vaak in dezelfde adem worden gebruikt. Het zijn dan ook twee materialen die je op vergelijkbare wijze kunt inzetten. Maar de verschillen tussen epoxy en polyester zijn belangrijk om te begrijpen als u met deze materialen aan de slag wil. Welke van de twee het meest geschikt is voor uw klus? Dat hangt af van wat u gaat doen.

Epoxy en polyester zijn beide een samenstelling van synthetische materialen. We noemen dit ze ook wel kunsthars. Epoxy en polyester bestaan uit een basiscomponent met een verharder. Als je die twee componenten door elkaar mengt, dan krijg je een chemische reactie. Uit die chemische reactie ontstaat warmte die zorgt voor een sterke verbinding.

Epoxy en polyester worden gebruikt voor vloeren, maar ook bijvoorbeeld het bouwen van voertuigen en de industrie. Ervaren klussers kunnen er vaak ook goed mee uit de voeten.

Wat is epoxy?

Epoxy is dus een specifieke samenstelling van synthetische materialen. Het is uitermate sterk en duurzaam. Een ander voordeel van epoxy - met name in relatie tot vloeren - is dat het materiaal goed kan hechten op allerlei ondergronden. Het kan goed tegen een stootje, zelfs van chemicaliën. Het materiaal krimpt niet tijdens het uitharden. Daarom wordt het ook veel gebruikt voor het realiseren van vloeren.

Wist u dat epoxy ook veel wordt gebruikt in het herstel van vloeren? Scheuren en gaten lost u gemakkelijk op met dit materiaal. Bovendien is het zeer bruikbaar om een ander materiaal mee te coaten of twee materialen mee te verlijmen.

Wat is polyester?

Polyester heeft een belangrijk kenmerk ten opzichte van epoxy: het is goedkoper. Niet veel goedkoper, maar toch scheelt het iets. Daarom wordt polyester vaker ingezet voor grote projecten waarbij het belangrijk is om de kosten te drukken. Denk dan aan het maken van auto-onderdelen of het maken van mallen.

Wanneer kies je voor epoxy of polyester?

U denkt nu waarschijnlijk: welke van de twee kies ik voor mijn project? Dat hangt van een aantal factoren af. Zoals hierboven genoemd kan de prijs een verschil maken, maar dat is zeker niet de enige factor.

Krimp

Wilt u een strakke afwerking zonder scheuren? Dan moet u krimp zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor is epoxy absoluut de beste keuze. Polyester krimpt vaak wel tijdens het uitharden.

Stevigheid

Bent u op zoek naar waterdicht? Dan moet u epoxy hebben. Dat is de meest waterdichte versie van de twee materialen. Polyester kunt u echter waterdicht maken met een gelcoat of laag epoxy. Ook als het gaat om bestendigheid tegen schade door bijvoorbeeld chemicaliën is epoxy de betere keuze. Zuren en oplosmiddelen zullen het materiaal niet onnodig beschadigen. Epoxy kan ook nog eens meer kracht hebben.

Een handig overzicht

Bovenstaande eigenschappen zijn niet de enige verschillen tussen epoxy en polyester. In het handige overzicht hieronder ziet u in een oogopslag het verschil tussen beide materialen en maakt uw keuze gemakkelijk.

Epoxy

Polyester

Krimpt niet Krimpt tot 5%
Duurder Goedkoper
Waterdicht Niet volledig waterdicht
Bestendig tegen chemische stoffen Minder bestand tegen chemische stoffen
Heeft geen geur Heeft een sterke, herkenbare geur
UV-bestendig alleen door toevoegingen UV-bestendig van zichzelf
Hecht op vrijwel alle materialen Vaak voorbehandeling nodig voor hechting

Advies nodig

Bent u benieuwd welke van de twee materialen u nodig hebt? Of wilt u meer weten over onze producten en hoe ze te gebruiken? Neem dan contact op met Epoxywinkel.nl.

Bezig met laden...