Bouw en onderhoud van windmolens: gebruik epoxy

epoxy en windmolens
23 januari 2024 0 view(s)

De bouw van windturbines groeit gestaag. Er is steeds meer oog voor duurzame bronnen van energie en windenergie is daar één van. Het materiaal epoxy wordt veel ingezet voor de bouw en het onderhoud van zulke turbines. Dat heeft te maken met de unieke eigenschappen van epoxy.

Weersomstandigheden en constructie

Het zal geen verrassing zijn dat windturbines te maken hebben met zeer extreme en veranderende weersomstandigheden. Geen wonder dus dat er speciaal materiaal nodig is om ze te beschermen tegen de elementen. Epoxy is daarvoor een uitstekend materiaal. Een coating van epoxy beschermt tegen beschadiging van UV-straling, maar ook bijvoorbeeld water. Met name bij windturbines op zee is dat van groot belang. Een beschermende laag van epoxy zorgt dat windturbines langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Ook bij de bouw van een windturbine kan epoxy giethars een goede uitkomst bieden. De bladen van een windmolen heeft grote bladen die draaien. Deze moeten stevig, maar toch lichtgewicht zijn. Met epoxy is dat mogelijk. Door epoxy te combineren met andere sterke vezels zoals koolstof, krijg je lichte, duurzame bladen die lang meegaan.

Stabiliteit van windmolens

Een groot bouwwerk als een windturbine moet absoluut stabiel en stevig gegrond zijn. Dat gebeurt vaak met op epoxy gebaseerde verankeringssystemen. Met name bij windmolens op zee zorgt zo’n stevige fundering ervoor dat windmolens de kracht van zowel zee als wind uitstekend kunnen verdragen.

Slijtage en reparatie

Een grote constructie als een windmolen heeft te maken met slijtage. Onderhoud van een windturbine wordt versimpeld dankzij het gebruik van epoxyhars. U kunt dan denken aan het opknappen of verstevigen van de bladen van de windturbine, maar ook het herstellen van onderdelen op de toren zelf wordt mogelijk gemaakt dankzij epoxy. Bovendien biedt het materiaal een duurzame manier om te repareren; iets dat uitstekend aansluit op het duurzame karakter van de windturbines.

Meer weten?

De wereld van windenergie groeit en kent veel innovatie. Daarom zijn er nu speciaal ontwikkelde epoxy toepassingen die uitstekend aansluiten op de sector. Dat komt de prestaties en duurzaamheid van windturbines ten goede.

Meer weten over epoxy gebruiken in de bouw en het onderhoud van windturbines? Neem contact op met Epoxywinkel.nl. Of bekijk ons assortiment met epoxy

Bezig met laden...