Alles over de REACH veiligheidstraining bij gebruik van chemicaliën

diisocyanaten gieten
5 februari 2024 0 view(s)

Sinds 24 augustus 2023 moeten alle professionele en industriële gebruikers van chemicaliën een training volgen. Zo wordt gegarandeerd dat zij veilig omgaan met het gebruik van chemicaliën. De Europese verordening die dit opdraagt, noemen we REACH. Ontdek hier wat REACH is en wat het betekent voor u.

Wat is REACH?

REACH is een Europese verordening met betrekking tot de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven zich aan moeten houden in het gebruik ervan. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. De regelgeving geldt voor iedereen die binnen de EU werkt met chemische stoffen.

Het doel van REACH

Deze verordening is in het leven geroepen om de gezondheid van mens en milieu te beschermen bij het gebruik van chemische stoffen. Als fabrikant, importeur of professional ligt de verantwoordelijkheid bij u om hier verstandig mee om te gaan. Met REACH wordt dit op Europese schaal afgedwongen. Het is namelijk belangrijk om op de hoogte te zijn van de veiligheidsrisico’s en te weten hoe u de juiste maatregelen treft voor veilig gebruik.

Reach en diisocyanaten

Diisocyanaten zijn stoffen die twee isocyanaatgroepen bevatten. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken, alsmede andere gezondheidsproblemen. Daarom is er in REACH opgenomen dat iedereen die beroepsmatig met deze stoffen werkt een opleiding moet volgen voor veilig gebruik. Deze opleiding moet elke vijf jaar herhaald worden.

Diisocyanaten worden in veel industrieën gebruikt omdat ze essentieel zijn voor polyurethaanproducten.

Wat betekent REACH voor u?

U bent verplicht de opleiding voor REACH te volgen als u bijvoorbeeld werkt met:

Dit is slechts een greep uit de materialen. Bekijk de website van de overheid om te ontdekken of u verplicht bent de opleiding te volgen. Als een product voor meer dan 0,1 procent uit dissocyanaten bestaat, dan valt deze in de categorie voor REACH.

Meer weten?

Bent u benieuwd of u en uw medewerkers de REACH opleiding moeten volgen? Of wilt u meer weten over deze verordening en wat het voor u betekent?  Neem contact op met onze klantenservice.

Bezig met laden...