Zelf de garagevloer coaten doet u zo

Een garagevloer coaten is geen moeilijke klus voor een doe-het-zelver met enige ervaring, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Voor een goed eindresultaat moet u de juiste omstandigheden creëren en de juiste stappen volgen bij het aanbrengen van de primer en de coating.

Garagevloer coaten: de juiste omstandigheden

De juiste omstandigheden om de garagevloer te coaten hebben vooral te maken met het vochtgehalte en de algehele staat van de garagevloer zelf. Deze dient namelijk schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. De vloer mag bovendien geen beschadigingen hebben en er mag ook geen betonrot aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat de garagevloer precies het juiste vochtgehalte heeft. Als u een paar plakbandjes 24 uur op de garagevloer laat zitten, mag er geen condens meer op te zien zijn.

Bij het creëren van de juiste omstandigheden om de garagevloer te coaten speelt ook de omgevingstemperatuur een rol, aangezien die van invloed is op de verwerkingstijd en de droogtijd van de coating. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 16 en de 32 graden Celsius. De beste periode om de garagevloer te coaten is dus in het voorjaar, maar als u de garage voor langere tijd goed kunt verwarmen of koelen is het in principe ook mogelijk om de garagevloer te coaten als het hoogzomer of hartje winter is. Let ook op de luchtvochtigheid: deze mag zowel bij het aanbrengen als bij het uitharden van de coating niet hoger zijn dan 80%.

Garagevloer coaten: stappen

De garagevloer coaten begint dus al bij de voorbereiding. Daarom is het voorbereiden van de garagevloer de eerste stap die u moet zetten. In onze artikelen over het voorbereiden van de ondergrond leest u alles over het ontvetten van vloeren, het repareren van beschadigingen, het afrekenen met betonrot en het egaliseren van uw vloer.

Garagevloer coaten: twee lagen

Na de voorbereidingen kunt u de garagevloer gaan coaten. Doe dat bijvoorkeur in twee lagen voor een optimaal resultaat. Eventueel kunt u vordat u de eerste laag aanbrengt nog een primer aanbrengen om de hechting van de coating verder te verbeteren. Het aanbrengen van de eerste laag doet u in banen, zodat u overal makkelijk bij kunt. Verdeel de coating gelijkmatig over de garagevloer en verwijder met een prikroller eventuele luchtbellen. Laat de eerste laag drogen tot hij overschilderbaar is (zie gebruiksaanwijzing).

Is de eerste laag eenmaal overschilderbaar, wacht dan iet te lang met het aanbrengen van de tweede laag. Die mag namelijk niet te veel uitgehard zijn als u wilt dat de coating goed kan hechten. Het aanbrengen van de tweede laag doet u op dezelfde manier als de eerste laag. Eventueel kunt u door deze tweede laag een antislipmiddel mengen voor extra veiligheid.

Garagevloer coaten: drogen en uitharden

Stap drie als u de garagevloer gaat coaten is de eenvoudigste: laat de coating goed drogen en uitharden. Op het blik waar de coating in zit, staat de droogtijd vermeld. Bij Epoxywinkel.nl krijgt u daarnaast bovendien altijd een uitgebreide handleiding bij het coatingproduct. Houd altijd de droogtijd aan die bij het product vermeld wordt.

Veel succes met het coaten van de garagevloer. Hebt u nog vragen, neem dan gerust even contact op met onze medewerkers.