Uw eigen designvloer maken met vloerverf?

Wilt u een strakke designvloer in uw huis of bedrijfspand, met verschillende kleuren en een mooi patroon of motief erin verwerkt, dan kunt u gebruikmaken van vloerverf. Vloerverf is namelijk verkrijgbaar in een bijna eindeloos spectrum aan kleuren en laat zich goed verwerken in sjablonen. Daardoor wordt het maken van een designvloer een relatief eenvoudige klus voor wie beschikt over enige kluservaring en een dosis gezond verstand.

Strakke designvloer

Voor een echt strakke designvloer is het natuurlijk wel van belang dat de ondergrond helemaal vlak en glad is. Zelfs de kleinste oneffenheid kan het effect van uw designvloer al verstoren en verminderen. Om dit te ondervangen kunt u voordat u met het daadwerkelijke verven van uw designvloer begint, een schraplaag aanbrengen. Deze onderlaag bestaat uit epoxy of polyurethaan en is bedoeld om oneffenheden op te vullen zodat een mooie gladde ondergrond ontstaat.

Voorbereiding designvloer

Voordat u de schraplaag kunt aanbrengen, zorgt u er uiteraard voor dat de ondergrond droog en stof- en vetvrij is, zodat de schraplaag goed kan hechten. Grotere beschadigingen kunt u het beste even repareren voordat u de schraplaag aanbrengt. Doe dit met epoxy- of staalplamuur, niet met kit of egaline, daar de schraplaag aan die middelen ook niet goed kan hechten. Bij sterk zuigende ondergronden dient u eerst een primer aan te brengen voordat u met de schraplaag begint. De schraplaag gelijkmatig aanbrengen doet u met behulp van een vlakspaan.

Afwerking designvloer

Als de schraplaag eenmaal is aangebracht, kunt u met vloerverf aan de slag. Voor het maken van een designvloer zijn sjablonen in de handel, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen sjabloon maken. Zorg dat de eerste laag verf goed droog is voordat u de patronen op de vloer gaat maken, zodat de kleuren zich niet kunnen vermengen. Breng tenslotte een transparante coating aan om uw designvloer helemaal af te werken en hem te beschermen tegn krassen en slijtage.