River table DIY: een epoxy tafel maken doe je zo

River table
Geplaatst in: Epoxy giethars

River table DIY: een epoxy tafel maken doe je zo

De River table wordt steeds populairder. Deze tafel bestaat uit twee losse stukken hout en in het midden vloeit - als een rivier - gekleurd epoxy hars. Het is een ware eyecatcher voor je interieur en het mooie is: een epoxy tafel maken is gemakkelijk zelf te doen!

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf zo’n River table maakt.

Wil je de tutorial liever volgen op YouTube? Ga dan naar ons inspirerende kanaal.


Bekijk YouTube-tutorial

 

Een epoxy tafel maken

 

Benodigdheden

 

Epoxy giethars
Epoxy kleur naar keuze
✔ Twee stukken hout
Roller of kwast
Mengbekers
✔ Spatels
Handschoenen
✔ Mal
Verpakkingstape
Acrylaatkit
Aceton

 


Stap 1: materialen uitkiezen en klaarleggen

 

Bepaal allereerst voor elke look je wil gaan. Kies jij voor een strakke tafel of juist hout met veel nerven en noesten? Welke kleur krijgt ‘ de rivier’ oftewel de epoxy giethars? Je kan ook voorwerpen in de hars toevoegen, zoals ‘zwemmende visjes’.

Bereken de afmetingen van je epoxy tafel en haal alle benodigde materialen in huis.

 

Stap 2: het hout voorbereiden

 

Voordat je de epoxy tafel gaat maken, is het belangrijk dat je het hout goed voorbereidt. Zorg ervoor dat de planken droog, schoon en vetvrij zijn. Anders kan de epoxy niet goed hechten. Wij raden het daarom ook aan om het oppervlak, voordat je begint, schoonmaakt met aceton.

Hierna kun je het hout ‘primeren’. Hiermee sluit je het hout af. Dit kun je doen met een dun laagje epoxy giethars. Breng het aan met een roller en verdeel de hars evenredig over het hout.

 

Stap 3: maak een mal

 

Om de tafel in epoxy te kunnen gieten, moet je een mal maken. Je kan hier MDF voor gebruiken. Maak het op maat en bekleed het oppervlak verpakkingstape. De tape hecht namelijk niet aan epoxy, waardoor je de tafel later gemakkelijk uit de mal kan halen.

Eventuele kieren vul je op met acrylaatkit.

 

Stap 4: hout in de mal plaatsen en voorbereiden

 

De mal is klaar, het hout is voorbereid, dus je kan aan de slag gaan met een epoxy tafel maken. Plaats de stukken hout in de mal. Zorg ervoor dat deze niet verplaatst, je kan eventueel lijmklemmen gebruiken. Bedek de vloer rondom de mal met afdekplastic om te voorkomen dat de epoxy op je vloer terechtkomt.

 

Stap 5: epoxy met pigmenten mengen en gieten

 

Meng de epoxy giethars volgens de gebruiksaanwijzing en voeg de kleurpigmenten toe. Begin met een klein beetje kleurstof en voeg voorzichtig meer toe tot je de juiste kleur hebt bereikt.

Giet vervolgens de epoxy in de mal, tussen het hout. Voeg op het einde telkens kleine beetjes toe om de controle te houden. Je wil natuurlijk niet dat de gekleurde epoxy over de rand stroomt.

Na het gieten verwijder je met een brander de luchtbellen aan het oppervlak.

 

Stap 6: afwerking van de tafel

 

Als de epoxy volledig is uitgehard, kun je de mal voorzichtig verwijderen. Hierna ga je aan de slag met het afwerken van de tafel. Zo kun je het hout opschuren en afwerken met houtolie, maar je kan ook voor een UV-bestendige PU-topcoat gaan. Op deze manier is de tafel krasbestendig.

Een andere optie is het polijsten van het tafelblad. Gebruik hiervoor een polijstmachine met korrel 1500 tot 3000.

Klaar is jouw prachtige River table!

 

11 augustus 2020
Vond je dit bericht leuk?
0
0